Deze site maakt gebruik van: Cookies
 
 
Diversen voetbalboeken
 
Wereldkampioenschap voetbal aller tijden door Wilfred Luijck
de beste voetballers ooit gaan met elkaar de strijd aan op het wereldkampioenschap voetbal aller tijden
Paperback | 142 Pagina's | Mijnbestseller.nl | 2014
Samenvatting:
We schrijven de zomer van 2016 en de wereldvoetbalbond FIFA ligt helemaal uit elkaar. De geplande WK s van 2018 en 2022 zijn afgelast en de meeste bestuursleden inclusief Blatter zitten wegens corruptie achter slot en grendel. Interim-voorzitter van de FIFA Michel Platini roept de hulp in van Franz Beckenbauer. Samen met Johan Cruijff, Bobby Charlton, Pelé, Diego Maradona en Paolo Maldini proberen deze zeven voetbalinconen het voetbal te redden. Ze organiseren het ultieme wereldkampioenschap voetbal met de beste voetballers uit de geschiedenis. De 12 grootste voetballanden uit de geschiedenis binden met elkaar de strijd aan om te bepalen wie zich de ultieme wereldkampioen voetbal mag noemen. Schrijver Wilfred Luijckx (1979) laat u in zijn derde boek genieten van de allergrootste voetballers uit de geschiedenis die met elkaar strijden om de meest gewilde voetbalprijs ooit: wereldkampioen aller tijden. In dit knotsgekke toernooien passeren de meest memorabele momenten uit de WK-geschiedenis de revue, maar wel in een fictieve vorm. Lees, geniet en laat u verassen door het verloop van het toernooi en krijg antwoord op de vraag; Welk land wordt wereldkampioen voetbal aller tijden ?
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Wereldkampioenschap voetbal aller tijden<br>Wilfred Luijck
Wereldkampioen
schap voetbal
aller tijden
Wilfred Luijck
     
Waarom ik zo van Sparta hou door Hugo Borst
en Aad de Mos haat
Paperback | 217 pagina's | Buitenspelers | november 2010
Beschrijving:
Op zondag 16 mei 2010 degradeerde de oudste eredivisieclub. In blessuretijd maakt Excelsior tegen Sparta het beslissende doelpunt en dompelt het Kasteel direct in diepe rouw. Spartaan Hugo Borst, die in 1968 aan de hand van zijn vader voor het eerst een wedstrijd van Sparta bezocht, is die klap nog niet te boven.
In dit boek probeert hij de clubliefde van hemzelf en anderen te begrijpen. Zijn overpeinzingen en observaties worden ondersteund door bijzondere foto's van Margi Geerlinks en anderen.
Recensie:
Journalist Hugo Borst is in het boek Spartaan en stukjesschrijver, in die volgorde. In dagboekvorm beschrijft hij de degradatie van de Rotterdamse club uit de Eredivisie. En ook al kent menig voetbalvolger het onvermijdelijke einde, het is toch de moeite waard om over Borsts beslommeringen te lezen. Hij put uit eigen ervaringen, stukjes uit de media, mail- en sms-contact met betrokkenen en als geheim gekwalificeerde informatie. Hij ontziet weinigen, vooral trainer De Mos niet, maar heeft wel ontzag voor zijn sport. Voor zijn club ook, en voor lieden die die liefde met Borst delen. Vooral toont hij zich de supporter die op zijn zesde dankzij vaders de wonderlijke wereld van Sparta leerde kennen. Na de val van Sparta, die overigens fraai wordt beschreven, komt de hoop en de stiekeme opluchting die degradatie naar de eerste divisie met zich meebrengt.
(NBD|Biblion recensie, P. Driessen)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Waarom ik zo van Sparta hou (en Aad de Mos haat)
Waarom ik zo van Sparta hou
Hugo Borst
     
Helden & Hansworsten door Johan Derksen
Paperback | 199 pagina's | Buitenspelers | november 2010
Beschrijving:
Als voetballer speelde hij ooit een relatief bescheiden rol, zij het wel jarenlang in de rijen van het betaald voetbal. Als journalist en televisie-persoonlijkheid speelt Johan Derksen sinds jaar en dag wel op het hoogste niveau. Derksen 'draagt' op natuurlijke wijze de programma's waarin hij zijn ongezouten meningen ventileert. Even zo goed relativeert hij zichzelf als geen ander en onderscheidt hij zich van velen in de televisiewereld door in elk geval altijd volkomen zichzelf te blijven. Kouwe drukte is aan hem geenszins besteed.
Al decennia lang hanteert Derksen als de meest bejubelde - door een enkeling ook de meest verafschuwde - columnist zijn scherpe pen in Voetbal International. In 'Helden & Hansworsten' laten zijn gebundelde columns zien waar Derksen voor staat. Hij zegt wat gezegd moet worden, zonder aanzien des persoons.
Recensie:
Johan Derksen (1949-) is bekend als voetbalanalyticus en hoofdredacteur van het blad Voetbal International. In deze uitgave zijn de columns gebundeld die Derksen schreef voor VI tussen februari 2009 en september 2010. Het boek geeft hiermee een overzicht van het bewogen voetbaljaar 2010 met de kampioenschappen van AZ en FC Twente en het WK in Zuid-Afrika. Derksen is een kleurrijke authentieke verschijning in de voetballerij. Hij schrijft over supporters, spelers en bestuursleden, van tijd tot tijd ongenuanceerd, maar altijd goed ingevoerd. Derksen heeft veel gevoel voor historie, zijn columns zijn nu en dan prachtige portretten van mensen en clubs. Deze stukken komen los van de actualiteit en geven de bundel een meerwaarde. Zoals een columnist betaamd, geeft hij zijn ongezouten mening met als gevolg dat af en toe de plank wordt misgeslagen. Johan Derksen is een uiterst kritische voetbalanalist. Hiermee maakt hij uitgesproken vrienden en vijanden, een tussenweg is niet mogelijk. De liefhebbers van Derksen zullen met deze bundel zeker aan hun trekken komen. Kleine druk, volle badspiegel.
(NBD|Biblion recensie, L. van der Hulst)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Helden & Hansworsten
Helden & Hansworsten
Johan Derksen
     
De analyticus door Jan Mulder
Paperback | 399 pagina's | Thomas Rap | oktober 2010
Beschrijving:
'De analyticus is geen vrolijk mens. Analyseren is een ingewikkelde, ernstige bezigheid die weliswaar met een glimlach mag worden begeleid, maar niet te veel en te vaak. In België heet hij analist, in Nederland noemen ze elkaar liever analyticus. Ik ben voor de titel 'analyticus'. Analist doet aan een laboratorium denken, bij de analyticus zie je al meer een opgewonden meneer in de openlucht met een net naar vlinders meppen, een aangename bezigheid die verder niemand kwaad doet.' Zo omschrijft Jan Mulder de mannen die we allemaal kennen van tv en die meer verstand van voetballen hebben dan wij. Of niet natuurlijk.
Op wervelende wijze toont Mulder ons de sportwereld en de bijzondere mensen die daar rondlopen. Of hij nu schrijft over het damesvoetbalteam dat met 142-0 verloor, over de mannelijke omhelzingen na een doelpunt, of over de dichter Louis van Gaat, steevast maakt hij zijn hoogstpersoonlijke passie voelbaar.
Recensie:
Deze bundel bevat meer dan honderd columns over voetbal en alles wat daarmee gerelateerd is. Van enige onderlinge samenhang tussen de verschillende stukjes is geen sprake. De voor Jan Mulder zo kenmerkende cynische ondertoon in veel van zijn verhalen is de bindende factor. Of het nu over technische hulpmiddelen, de voetbalvrouw of de glazenwasser van Bellamy gaat, overal heeft analyticus Mulder wel een ongezouten mening over. Hoewel het geen literair hoogstandje is, levert het wel veel leesplezier. Paperback, normale druk.
(NBD|Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De analyticus
De analyticus
Jan Mulder
     
De dronken rechtsbuiten door Herman Sandman
en andere helden uit het amateurvoetbal
Paperback | 95 pagina's | Uitgeverij Passage | september 2010
Beschrijving:
Ondanks de opkomst van golf is voetbal nog altijd de populairste sport van Nederland. De KNVB heeft bijna 1,2 miljoen leden, verdeeld over zon 3400 verenigingen. Al die voetballers dromen, of droomden, van een profcarrire. Nog geen procent haalt de top. De andere 99 procent blijft hangen in de kelders van het amateurvoetbal. Zij kennen Camp Nou, San Siro en Stamford Bridge alleen van de televisie. Geen van de ploeggenoten in het derde heeft verkering met Yolanthe. In de onderste regionen staat publiek met klompen te zwaaien, regent het vaker dan de zon schijnt, ligt de middenstip bezaaid met peuken en moeten verkleumde jongetjes een uur in een godvergeten oord wachten omdat er geen vervoer terug is.
Recensie:
Vervang de clubs waarover Herman Sandman schrijft door willekeurige amateurvoetbalclubs en zijn verhalen slaan ineens op de belevenissen van alle 1,2 miljoen voetballers die wekelijks het veld opstappen om een potje te ballen. Van binnenuit beschrijft Sandman de sfeer in de kleedkamer, de kantine en het veld. Aanvallers die zichzelf grandioos overschatten, de trainer die foetert tegen zijn spelers, luiheid (of vormgebrek) die succes in de weg staat en zo gaat het nog even door. De humor, herkenbaarheid en zelfspot die Sandman hanteert, maken zijn columns, die eerder verschenen op tweenul.nl, het lezen waard. Want uiteindelijk blijkt het overal in grote lijnen hetzelfde te gaan, en die spiegel bewerkt de lachspieren.
(NBD|Biblion recensie, P. Driessen)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De dronken rechtsbuiten
De dronken rechtsbuiten
Herman Sandman
     
Alle dagen voetbal door Henk Spaan
een dagboek
Paperback | 235 pagina's | Nieuw Amsterdam | augustus 2007
Beschrijving:
Als columnist, journalist, commentator en analist leeft en ademt Henk Spaan voetbal. Hij is dagelijks te vinden in en rondom de stadions en trainingsvelden van Nederlandse en Europese topclubs, maar net zo lief staat hij langs de lijn bij een partijtje van een amateurclub in de Watergraafsmeer. Van september 2006 tot en met juni 2007 hield Spaan een dagboek bij, waarin hij alles noteerde wat hij zag en hoorde van de ontdekking van talenten op de amateurvelden tot de ins en outs van het selectiebeleid van de bondscoach; van zijn werkzaamheden voor Hard gras tot het staren naar een wedstrijd op een eenzame Franse hotelkamer. Niet eerder was Henk Spaan zo persoonlijk. Want niet alleen kijkt de lezer mee door de ogen van een professional, ook wordt hem een blik gegund op een andere, intiemere kant van Spaan: het coachen van de meisjes A3 van Buitenveldert, herinneringen uit zijn jeugd en de confrontatie met het naderende afscheid van zijn dochter, die in het buitenland gaat studeren.Alle dagen voetbal is een fascinerende rondleiding door de wereld van Henk Spaan, aan de hand van een eersteklas gids met een tomeloze liefde voor het spel, en het leven.Henk Spaan (Amsterdam, 1948) is redacteur van Hard gras en publiceerde o.a. de verhalenbundels Kermis op de Dam, Appels en peren en Mijn dochter voetbalt ook, en de dichtbundels De zoon van Cruijff en andere gedichten, Maldini heeft een zus en De kop van Kuijt.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Alle dagen voetbal
Alle dagen voetbal
Henk Spaan
     
Vrouwen aan de bal door Mik Schots
het verhaal van vrouwenvoetbal in Nederland
Paperback | 141 pagina's | Amstel Sport | november 2009
Beschrijving:
Vrouwenvoetbal kent in Nederland een onstuitbare opmars. Dankzij de Eredivisie voor vrouwen is het niveau in twee jaar tijd enorm verhoogd en de plaatsing van het Nederlands elftal voor het EK in augustus 2009 heeft zelfs mannen enthousiast gemaakt. De verwachtingen zijn hooggespannen. Het Jeugdplan Nederland van de KNVB zorgt bovendien voor ruime aanwas van talentvolle jonge speelsters. De KNVB telt nu al meer dan 110.000 vrouwelijke leden.
Recensie:
De Oranje Leeuwinnen hebben het Nederlandse vrouwenvoetbal op de kaart gezet. In 2008 werd eindelijk een kwalificatie voor een eindtoernooi afgedwongen, nadat het vele jaren daarvoor steeds net mislukt was. Het optreden van het Nederlands vrouwenelftal tijden het EK 2009 in Finland was uitstekend. Ze werden pas in de halve finale uitgeschakeld. Aanvoerdster Daphne Koster werd door haar inzet en onverschrokkenheid het boegbeeld van het vrouwenvoetbal in Nederland. Aan de hand van interviews met betrokkenen, zoals Vera Pauw, Daphne Koster, Marleen Molenaar, Sarina Wiegman en Priscilla Janssens schetst de auteur de opkomst van het damesvoetbal, zoals het nog in de jaren '70 en '80 heette, tot en met het geslaagde debuut van Nederland op het EK in Finland. Met zwart-witfoto's.
(NBD|Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Vrouwen aan de bal
Vrouwen aan de bal
Mik Schots
     
De voetbalvrouwen komen eraan door Vera Pauw
hoe meisjesdromen werkelijkheid worden
Paperback | 112 pagina's | Tirion Uitgevers | augustus 2009
Beschrijving:
Vera Pauw, de huidige bondscoach van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal startte vijf jaar geleden met een mentaliteitsverandering bij de vrouwenvoetbalsters om in 2007 profclubs enthousiast te krijgen voor een, tot dan toe, ondenkbare Eredivisie voor vrouwen. De definitieve omslag volgde toen de Oranjevrouwen zich in oktober 2008 voor het eerst plaatsten voor het EK. In De voetbalvrouwen komen eraan vertelt Vera Pauw het openhartige verhaal over haar strijd, passie, succes en waarom voetballen de sport is voor alle meisjes.De ruim 100.000 bij de KNVB aangesloten voetbalsters zullen zich in woord en beeld herkennen in dit eerste echte boek over vrouwenvoetbal!
Recensie:
Bondscoach Vera Pauw heeft in korte tijd het vrouwenvoetbal in Nederland op de kaart gezet. Als bondscoach van het Nederlands elftal, KNVB beleidsmaker maar vooral als inspirator voor meisjes en vrouwen heeft ze bijvoorbeeld de Eredivisie voor vrouwen gerealiseerd. Pauw streeft naar perfectie en professionalisme. Gedreven door enthousiasme gaat ze de strijd aan om vrouwenvoetbal een serieuze plek te laten krijgen in het voetbalwereldje. Haar passie is voelbaar in iedere alinea. Met flair ontwijkt ze iedere klip en overwint ze barrieres en sceptische gedachten met het doel vrouwenvoetbal te professionaliseren en op het gelijkwaardig niveau van mannenvoetbal te krijgen. Pauws mening is uitgesproken maar positief en doorspekt met visie op de toekomst. Met tientallen fraaie kleurenfoto's. Geschreven met Welmoed de Lang, sportjournalist en oud-hoofdredacteur Vrouw & Voetbal. Het voorwoord is geschreven door Erica Terpstra.
(NBD|Biblion recensie, Bert Tielemans)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De voetbalvrouwen komen eraan
Voetbalvrouwen komen eraan
Vera Pauw
     
Wandelen met Cruijff door Michel van Egmond
Paperback | 271 pagina's | Uitgeverij De Buitenspelers | juni 2011
Beschrijving:
Hij is een stylist, loopt al jaren mee in de voetbalwereld en heeft een arendsoog voor het curieuze detail. Michel van Egmond, tv-maker, journalist en columnist voor Voetbal International, kijkt al jarenlang verwonderd om zich heen.
Van Egmond ziet de schoonheid, de decadentie en de rariteiten van een wereld die de zijne niet altijd is. Dit boek is een verzameling van zijn beste columns in Voetbal International.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Wandelen met Cruijff
Wandelen met Cruijff
Michel van Egmond
     
Hé scheids! door Mario van der Ende
Paperback | 125 pagina's | Tirion Uitgevers | maart 2009
Beschrijving:
Wat is een goede scheidsrechter? En wat drijft hem? De een laat week in week uit 22 voetballers met plezier hun sport beoefenen, bij een ander is het met de regelmaat van de klok trammelant binnen de lijnen. Waarin zit 'm dat verschil? Een gedegen kennis van de spelregels is een absolute voorwaarde. Maar nog lang niet een garantie voor een aangename leiding. Mario van der Ende, gepokt en gemazeld, jarenlang Nederlands beste scheidsrechter, beschrijft de o zo herkenbare situaties die zich elke zaterdag en zondag op de duizenden amateurvelden voordoen.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Hé scheids!
Hé scheids!
Mario van der Ende
     
Het perfecte elftal door Jan-Cees Butter
de Hollandse gloriejaren van AC Milan
Paperback | 206 pagina's | Amstel Sport | november 2010
Beschrijving:
De meeste kenners zijn het erover eens dat niet het Real Madrid van Di Stefano, niet het Ajax van Cruijff, niet het Barcelona van Messi, maar het AC Milan van Gullit, Rijkaard en Van Basten het beste clubelftal uit de voetbalgeschiedenis is. De excentrieke coach Arrigo Sacchi, als tiener al gefascineerd door het Nederlandse totaalvoetbal, bewerkstelligde eind jaren tachtig een offensieve revolutie in het door resultaatvoetbal gekenmerkte Italië. Hij nam de aanvankelijke scepsis weg door met wonderschoon aanvallend voetbal een indrukwekkende hoeveelheid prijzen te winnen. Drie Nederlanders, 'De Tulp, de Zwaan en de Orkaan', drukten een onuitwisbaar stempel op het succes van Milan. Ruud Gullit veroverde al in zijn eerste seizoen de harten van de tifosi (én van de Italiaanse vrouwen); Marco van Basten groeide na zijn zegetocht op het EK 1988 uit tot een heilige superster; en 'stille kracht' Frank Rijkaard hielp Milan aan haar eerste Europa Cup sinds 1969. Italië-fan en sportjournalist Jan-Cees Butter dook de Milanese archieven in, sprak uitvoerig met dragende spelers en met architect Arrigo Sacchi, en ontlokte diens opvolger Fabio Capello een ontroerende lofzang op Marco van Basten. Het resultaat is een even meeslepende als aanstekelijke wordingsgeschiedenis van het beste clubelftal aller tijden.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het perfecte elftal
Het perfecte elftal
Jan-Cees Butter
     
De baan van de bal door Erwin Meeks
280 pagina's | Boekscout.nl | december 2010
Beschrijving:
De 18-jarige Erwin Meeks heeft zijn debuut gemaakt als schrijver van een voetbalboek. Nadat de jeugdige auteur eerder een jaarverslag schreef over het voetbalseizoen 2005-2006 en vier jaar lang werkte als columnist bij het voetbalmaandblad ELF, schreef hij nu het boek ’De baan van de bal’, dat is uitgegeven door uitgeverij Boekscout.nl.

De baan van de bal vertelt een meeslepend verhaal over een van de populairste sporten ter wereld: voetbal. De voetbalwereld is een wereld waar keuzes worden gemaakt. Deze noodzakelijke beslissingen kunnen tot merkwaardige situaties leiden, maar bepalen altijd de uiteindelijke ‘baan van de bal’. Een goed voorbeeld daarvan is het WK 2010, waarover de schrijver in dagboekvorm vertelt. Erwin Meeks geeft ook een kijkje in de rest van de voetbalwereld, in al haar schoonheid maar ook in haar krankzinnigheid. Het gaat over spelers, coaches, wedstrijden, intriges, schandalen, commercie, onderwijs en de waan van de dag. Tot slot staat ook de schrijver zelf voor een moeilijke keuze.

De baan van de bal is te koop of te bestellen bij boekhandels Bruna, Krings en Book&More. Ook is het boek te bestellen via de online boekwinkel van uitgeverij Boekscout.nl. ISBN: 978-94-6089-889-1
  Bestel online
Bestel hier dit boek
op de site van
Boekscout.nl

De baan van de bal Erwin Meeks
     
Het jaar van Oranje door Jaap Visser & Matty Verkamman
Het Wk in Zuid-Afrika in woord en beeld
311 pagina's | Uitgeverij De Buitenspelers | juli 2010
Beschrijving:
Een week na de finale al beschikbaar: het superdikke herinneringsboek aan het WK in Zuid-Afrika! Geniet nogmaals van de prestaties van Oranje. Honderden exclusieve foto's maken dit boek tot een feest.
Het boek begint met een historische terugblik en volledig overzicht in woord en beeld op alle WK-wedstrijden die het Nederlands elftal vanaf 1934 speelde. Dit overzicht wordt uitgebreid met een beeld van alle 18 voorgaande wereldkampioenen. Daarna komt als voorbereiding op het eindtoernooi het kwalificatietoernooi van Oranje aan bod, gevolgd door een prachtig overzichtvan alle teams en alle spelers op het WK in Zuid-Afrika.
Het WK in Zuid-Afrika wordt van dag tot dag gevolgd, in woord en exclusief beeld. De teksten zijn van Jaap Visser en Matty Verkamman. De nadruk ligt uiteraard op Oranje. Alle wedstrijden en spelers worden geanalyseerd maar ook alle andere WK-wedstrijden komen in woord en beeld terug.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het jaar van Oranje
Het jaar van Oranje
Jelle Visser
Matty Verkamman
     
Alle ballen op Heintje door Hugo Borst
Jeugdherinneringen
Hardcover | 128 pagina's | Nieuw Amsterdam | april 2009
Beschrijving:
Hugo Borst keert terug naar de jaren zeventig, naar zijn jeugd in Rotterdam. Borst lijkt alleen maar te voetballen. Hoe talentloos hij ook is, voetballen maakt hem volmaakt gelukkig. Ook zijn vrienden passeren de revue: Cowie, Dickie, Tonnie, Eric en de mysterieuze Heintje, de Zwarte Parel van de Kralingse voetbalclub WIA.
Een kapotte knie maakt een abrupt einde aan Borsts onbeduidende voetbalbestaan. Weemoedig struint hij de amateurvelden af, op zoek naar geuren en kleuren, op zoek naar verhalen en romantiek. Ook in zijn hoofd blijft hij reizen maken, waar hij tot in detail verslag van doet.
Dertig jaar later vindt hij op een nacht Heintje, die inmiddels Hein heet en weliswaar gehuld gaat in een oranje hesje, maar niet van het Nederlands elftal. Samen bekijken ze de elftalfoto van WIA C1 uit 1974 en wisselen uit wat er van wie geworden is. Ze blijven contact houden. Op een dag komt er een onheilstijding: een ernstige ziekte zal een eind maken aan het leven van Hein.
Alle ballen op Heintje is een nostalgische terugblik op een onbezorgde jeugd.
Rond het vliegveld Laag Zestienhoven sterft het in 1972 van de kikkers. Vangen is een kunst op zich als je het met blote handen moet doen. Ronnie en Eddy hebben er moeite mee.
'Wacht,' zegt Heintje. Hij gaat doodstil langs de waterkant zitten, als een reiger spiedend naar een vis. Hij luistert waar het gekwaak vandaan komt. Plotseling duikt hij op zijn prooi. Raak. Hij stopt een vette kikker in een plastic zak die ik van hem moet vasthouden.
Zijn techniek van kikkers vangen intrigeert. Zijn hele wezen fascineert me vanaf de eerste minuut. Zoals hij praat, snel, met stemverheffing, met die eeuwige schijnbare verongelijktheid. Zoals hij zegt wat de anderen moeten doen, dwingend maar zonder een zweem van arrogantie. Zoals hij uitblinkt in het veld en van ons ongewild figuranten maakt. Ik kan mijn ogen niet van hem afhouden. Mijn hele jeugd zal ik naar Heintje kijken.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Alle ballen op Heintje
Alle ballen op Heintje
Hugo Borst
De goddelijke kanarie door A. Willemsen
over het Braziliaans voetbal
Paperback | 303 pagina's | Arbeiderspers | 2007
Beschrijving:
De goddelijke kanarie, waarin August Willemsen de complete geschiedenis van het Braziliaanse voetbal behandelt, is hét schoolvoorbeeld van een literair sportboek. Toen dit veelgeprezen boek begin jaren negentig bij uitgeverij Thomas Rap voor het eerst verscheen, stond er achterop het volgende te lezen: 'Er is een tijd geweest dat Nederland en Brazilië het mooiste voetbal op aarde speelden. Brazilië werd driemaal wereldkampioen, in de korte tijd van twaalf jaar (1958, 1962 en 1970). Nederland ten onrechte nooit.' Hoewel die tijden ver achter ons liggen, is Brazilië alweer ruim tien jaar hét toonaangevende voetballand. Van de twintig WK-toernooien heeft 'De goddelijke kanarie', zoals het Braziliaans nationaal elftal genoemd wordt, er vijf gewonnen. Het Braziliaanse voetbal van de laatste vijftien jaar wordt geassocieerd met legio geniale voetballers: Romário, Ronaldo, Robinho, Ronaldinho, Kaká, Adriano – om er slechts enkelen te noemen. Al die spelers, evenals de verhalen achter de laatste twee wereldtitels, waren nog niet door August Willemsen geboekstaafd. Maar nu dus wel, in deze geheel vernieuwde en bijgewerkte editie.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De goddelijke kanarie
De goddelijke kanarie
A. Willemsen
     
De dribbels van Zidane door Philippe Delerm
en andere sportieve hoogtepunten
Paperback | 130 pagina's | Arbeiderspers | februari 2008
Beschrijving:
Philipe Delerm verstaat als geen ander de kunst om kortstondige momenten van vervoering, rust en gewoon geluk, maar ook van onbehagen en verontrusting in scherpzinnige observaties vast te houden en tastbaar te maken.
Over een vluchtige ontmoeting met bokser Georges Carpentier, de huiveringwekkende gezangen van de fans op Anfield Road, de onnavolgbare bewegingen van Zinedine Zidane, de Olympische Spelen van 1924, het geroezemoes van het publiek op Roland Garros, de schoonheid van de Fosbury-flop, het bos van Wallers, Lance Armstrong, het Heizel-drama, Carl Lewis, Michel Platini of het duel tussen Poulidor en Anquetil op de flanken van de Puy de Dôme - de zinnen van Philippe Delerm, sierlijk en briljant als de dribbels van Zidane, laten de lezer Delerms ervaringen haarscherp ondergaan.
Recensie:
Een bundel met 49 miniatuurverhalen op sportgebied. In maximaal drie bladzijden per verhaal schetst de auteur kort en krachtig op literaire wijze momenten of gebeurtenissen bij een varieteit aan sporten. Bijvoorbeeld: het luidruchtige publiek in het tennisstadion Roland Garros, de tackle van de Duitse keeper Schumacher, de volkomen tegengestelde atleten Sebastian Coe en Steve Ovett, het klimduel in de Tour de France tussen Poulidor en Anquetil. Op originele en subtiele wijze brengt de Franse auteur zijn ervaringen of herinneringen onder woorden. Goede vertaling. Philippe Delerm (1950) heeft al meer bundels met miniatuurverhalen geschreven en hiermee diverse prijzen gewonnen.
(NBD|Biblion recensie, Erik van de Grampel)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De dribbels van Zidane
De dribbels van Zidane
Philippe Delerm
     
Terug naar 1988 met Hans van Breukelen en Jan Wouters
de geschiedenis van het EK 1960-2008
Paperback | 269 pagina's | Sportliteratuur Uitgeverij | mei 2008
Beschrijving:
Nederland stond twintig jaar geleden op zijn kop omdat Oranje het EK had gewonnen in München. Het land vierde feest, de feelgoodfactor lag hoog. Tijdens onze gesprekken met Hans van Breukelen en Jan Wouters borrelden de emoties op. Ze voelden zich goed bij de herinneringen aan toen. Sterker: ze ontdekten dat héél Nederland een goed gevoel had, en misschien wel heeft, bij de Gouden Generatie van 1988. Nederland bouwde bovendien een sterke reputatie op in Europa: aantrekkelijk voetbal en de eerste Europese kampioen met spelers van verschillende achtergronden. Is 1988 een uniek moment geweest in de Nederlandse beleving? Hoort de Gouden Generatie niet gewoon thuis in de vaderlandse geschiedenis? Uit deze gesprekken groeide een reünie.
Recensie:
Het boek behandelt de hele geschiedenis van het Europees kampioenschap voetbal vanaf 1960 tot aan 2008. Per toernooi wordt in aparte rubrieken ingegaan op de voorronden, enkele specifieke wedstrijden waaronder de finale, het winnende land, een vedette en alle uitslagen. Met name 1988 wordt er flink uitgelicht als succesjaar voor Nederland met uitgebreide monologen van Hans van Breukelen en Jan Wouters. De onderdelen over de kampioen en de sterspeler gaan in op respectievelijk de historie van het land en de carriere van de speler. Echte materie voor de liefhebber. Met zwart-witfoto's en een katern met kleurenfoto's.
(NBD|Biblion recensie, J.A.S. Koreman)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Terug naar 1988 met Hans van Breukelen en Jan Wouters
Terug naar 1988 met Hans van Breukelen
en Jan Wouters
Raf Willems
     
Alle dagen voetbal door Henk Spaan
een dagboek
Paperback | 235 pagina's | Nieuw Amsterdam | augustus 2007
Beschrijving:
Als columnist, journalist, commentator en analist leeft en ademt Henk Spaan voetbal. Hij is dagelijks te vinden in en rondom de stadions en trainingsvelden van Nederlandse en Europese topclubs, maar net zo lief staat hij langs de lijn bij een partijtje van een amateurclub in de Watergraafsmeer.Van september 2006 tot en met juni 2007 hield Spaan een dagboek bij, waarin hij alles noteerde wat hij zag en hoorde: van de ontdekking van talenten op de amateurvelden tot de ins en outs van het selectiebeleid van de bondscoach; van zijn werkzaamheden voor Hard gras tot het staren naar een wedstrijd op een eenzame Franse hotelkamer.
Niet eerder was Henk Spaan zo persoonlijk. Want niet alleen kijkt de lezer mee door de ogen van een professional, ook wordt hem een blik gegund op een andere, intiemere kant van Spaan: het coachen van de meisjes A3 van Buitenveldert, herinneringen uit zijn jeugd en de confrontatie met het naderende afscheid van zijn dochter, die in het buitenland gaat studeren. Alle dagen voetbal is een fascinerende rondleiding door de wereld van Henk Spaan, aan de hand van een eersteklas gids met een tomeloze liefde voor het spel, en het leven.
Recensie:
Sportjournalist, columnist en voetbalanalist Henk Spaan heeft een dagboek bijgehouden over het seizoen 2006-2007. In dit persoonlijke verhaal blijkt de dominante positie van voetbal in het leven van Spaan. Hij is dagelijks te vinden langs de velden van Nederlandse en Europese topclubs, maar ook van kleine amateurclubs. Hij ontmoet talloze prominente voetbalkenners, spelers en journalisten. Rode draad in het verhaal is Spaans persoonlijke verhaal. Hij is coach van het meisjeselftal van Buitenveldert waarin zijn dochter speelt. Na het seizoen gaat zijn dochter in het buitenland studeren. Het naderende afscheid van zijn dochter en haar teamgenoten geeft het verhaal een intiem karakter. Spaan heeft een heldere, vlotte stijl. De combinatie van het kijkje in de wereld van het voetbal en het persoonlijke leven van Spaan werkt uitstekend en levert een zeer leuk boek op.
(NBD|Biblion recensie, L. van der Hulst)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Alle dagen voetbal
Alle dagen voetbal
Henk Spaan
     
De Nationale Voetbalbibliotheek door Menno Pot
Paperback |176 pagina's | Boekenmakers | december 2008
Beschrijving:
De Nationale Voetbalbibliotheek is een unieke serie met uiteenlopende thematische onderwerpen over alle facetten van het Nederlandse voetbal. Van de zaakwaarnemer tot de topscorer, van de derby tot de tragedies in de Nederlandse voetbalsport en alles wat daar tussenin zit. Ieder deel bestaat uit een brede uiteenzetting waarin het onderwerp dieper wordt uitgelicht, gevolgd door een aantal portretten.
Recensie:
Wanneer mag een voetbalwedstrijd een derby genoemd worden. In de lagere afdelingen van het amateurvoetbal worden er bijna wekelijks derby's gespeeld. Voor een derby moeten de twee teams afkomstig zijn uit dezelfde plaats, streek, regio of provincie. Naast dit regionale aspect moet er een zekere mate van rivaliteit tussen beide teams zijn. Tenslotte moet de wedstrijd vaak zijn gespeeld en het liefst nog gespeeld worden, er moet een historie zijn. Menno Pot beschrijft eerst derby's uit andere landen, zoals Groot-Brittannie, Italie, Spanje en Duitsland en gaat tenslotte voor ons op zoek naar de ultieme Nederlandse voetbalderby. Hiervoor bezoekt hij in 2007 en 2008 wedstrijden in de eredivisie, de eerste divisie en de hoofdklasse van de amateurs. Hij geeft een kort verslag van het verloop van de wedstrijd en de sfeer tijdens de derby. Verder geeft hij een beschrijving van de historie van de ontmoetingen tussen beide teams. Hij begint met de ten dode opgeschreven Kennemer derby tussen Haarlem en Telstar en eindigt met de ultieme Gelderse derby tussen NEC en Vitesse. Een mooie aanvulling op het boek over de Spakenburgse derby van Hans Klippus en Lex Stofkooper 'De derby : de waarheid achter de Spakenburgse rood-blauwe twisten'.
(NBD|Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

de Nationale Voetbalbibliotheek / 3 De derby
de Nationale Voetbalbibliotheek
Menno Pot
     
De Topscorer door H. Timmermans
Paperback | 184 pagina's | Boekenmakers, Uitgeverij De | april 2008
Beschrijving:
Wat maakt een voetballer tot een topscorer? Het meest voor de hand liggende antwoord: het aantal doelpunten dat hij maakt. Toch wist Ruud Geels zich niet of nauwelijks te ontdoen van een verliezerimago, ook al scoorde hij aan de lopende band. Voordat het publiek bereid lijkt een doelpuntenmaker te erkennen als topscorer, moet deze een bepaalde persoonlijkheid bezitten. De auteur nam een aantal goalgetters onder de loep en ging op zoek naar een verklaring voor het mysterie van de doelpuntenmachine. Is de succesvolle spits een egoïst? Bezit hij een aangeboren talent? 'Torinstinct' misschien? Of is het gewoon een kwestie van vaak op het juiste moment op de juiste plaats staan? De topscorer is een aanstekelijk werk vol scherpe observaties dat uitlegt wat de carriëre van Willy van der Kuijlen in de weg stond, hoe verdedigers Marco van Basten aanpakten, wat Romario de Souza Faria zo onnavolgbaar maakt, en nog veel meer.
Recensie:
In deze eerste uitgave van de reeks 'De Nationale Voetbalbibliotheek'* wordt getracht het fenomeen topscorer te ontleden door de resultaten van topschutters sinds de invoering van het betaalde voetbal te vergelijken. Een onmogelijke opgave gezien de verschillen in talent en de invloed van medespelers, trainers en sportklimaat. Zes toppers worden uitgebreid behandeld, omdat zij door een unieke prestatie een bijzondere plaats in deze eregallerij hebben verworven. Van Ruud Geels, Willy van der Kuijlen, Marco van Basten, Romario, Ruud van Nistelrooy en Patrick Kluivert wordt de carriere vanaf hun jeugd seizoen voor seizoen doorgenomen. Extra leuk hierbij is de achtergrondinformatie over zaken die zowel positief als negatief van invloed waren op hun loopbaan. Het boek sluit af met een overzicht van de nummers 1, 2 en 3 van de topscorerslijst sinds 1956 en de Nederlandse winnaars van de gouden of zilveren schoen. Het boek is geillustreerd met zwart-witfoto's.
(NBD|Biblion recensie, J.A.S. Koreman)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De Topscorer
De Topscorer
H. Timmermans
     
De tragedies door Y. van den Busken
Paperback | 208 pagina's | Boekenmakers, Uitgeverij De | april 2008
Beschrijving:
In de sport draait alles om prestaties. Wie die niet levert, wordt onverbiddelijk verbannen naar de reservebank; wie daar te lang blijft zitten, degradeert naar de anonimiteit. Maar wat gebeurt er met een voetballer die door het noodlot definitief van zijn voetstuk wordt getrokken? Tragedies in de sport zijn er in overvloed. Rob de Wit leeft sinds zijn hersenbloeding noodgedwongen van een uitkering. Willy Dullens, van wie werd gezegd dat hij beter was dan Johan Cruijff, stond 22 jaar in een kapperszaak nadat een knieblessure vroegtijdig een eind aan zijn carrière maakte. Marcel Peeper debuteerde in het Nederlands elftal en brak prompt zijn been, om de top nooit meer te halen. Er zijn voetballers die een kind verloren, voetballers die verongelukten, en voetballers die gewoon alles tegen leek te zitten. In twaalf verhalen kijken lotgenoten en nabestaanden terug op de dag dat hun leven ingrijpend veranderde en de bal opeens totaal onbelangrijk was geworden.
Recensie:
De auteur, verslaggever/redacteur bij dagblad de Telegraaf, heeft van twaalf bekende Nederlandse voetbalspelers hun tragische ervaringen opgetekend. Op meeslepende wijze worden de tragedies van o.a. Willy Dullens, Eric Jongbloed, Rob de Wit, Nico Reinders, Marcel Peeper, Alfred Schreuder, Aad Mansveld en Telstar beschreven, ondersteund met zwart-witfoto's. Duidelijk wordt dat het leven van deze voetballers ingrijpend veranderde, toen het noodlot zich tegen hen keerde en er een enorme ommekeer plaatsvond: noodlot in de vorm van het verlies van een kind, een medische misser of door een ernstige blessure. Met zwart-witfoto's. Boeiend met veel achtergrondinformatie, zeker voor de voetballiefhebber.
(NBD|Biblion recensie, B.N. Swienink)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De tragedies
De tragedies
Y. van den Busken
     
Over de grens door M. Vriesema
voetbalcoaches in het buitenland
Paperback | 204 pagina's | Uitgeverij Houtekiet | mei 2008
Recensie:
De twee auteurs, sportjournalisten bij Eyeworks en NOS Studio Sport, tekenden de ervaringen op van een tiental Nederlandse voetbalcoaches, die actief zijn in diverse landen in de wereld. Duidelijk wordt, welke factoren een rol spelen in het wel of niet slagen van hun missie. Circa 100 Nederlandse trainers zijn actief in alle delen van de wereld, en verdienen daar het grote geld. De auteurs hebben in open gesprekken de belevenissen van o.a. Foppe de Haan, Dick Advocaat, Henk ten Kate, Ruud Gullit, Arie Haan, Rinus Israel, Aad Mos en Wim Rijsbergen op boeiende wijze op schrift gezet, waardoor de lezer een stukje geschiedenis en persoonlijke beleving krijgt voorgeschoteld. Boeiend voor voetballiefhebbers.
(NBD|Biblion recensie, B.N. Swienink)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Over de grens
Over de grens
M. Vriesema
     
1988 door Auke Kok
wij hielden van Oranje
Paperback | 303 pagina's | Thomas Rap | mei 2008
Beschrijving:
Vier jaar na zijn geprezen 1974 – Wij waren de besten komt Auke Kok met de reconstructie van de Europese Kampioenschappen van 1988. De overwinning op de Duitsers in Hamburg leidde tot het grootste spontane volksfeest sinds 1945: eindelijk het 'trauma' over de verloren finale in 1974 uit de weg geruimd, eindelijk had opoe haar fiets terug. Met Marco van Basten en Ruud Gullit als moderne helden was het heerlijk om een Nederlander te zijn. 'Wij houden van Oranje', zong André Hazes, en zo was het.
Kok schildert het portret van de jaren tachtig, van de generatie voetballers die geschiedenis schreven door hun land het – tot nu toe enige – voetbalgoud te schenken.
Tientallen interviews met spelers, begeleiders en fans leveren een rijk geschakeerd beeld op van de wraak, de moed en de merkwaardige blunders die het EK '88 kenmerkten. En wat vonden de Duitsers er eigenlijk van, dat wij zo gek deden?
In 1988 - Wij hielden van Oranje komt de uitbundige zomer van '88 weer tot leven, een zomer om nooit te vergeten.
Recensie:
Na zijn in 2006 verschenen boek over het dramatisch verloren WK voetbal 1974, reconstrueert Auke Kok het EK van 1988. Kok interviewde vele betrokkenen: spelers, journalisten en bondsofficials. Nauwgezet beschrijft hij de voorbereiding, de verloren openingswedstrijd tegen de Sovjets en de fortuinlijk gewonnen groepswedstrijden tegen Engeland en Ierland. Centraal in het verhaal is uiteraard zege op Duitsland in de halve finale, aanleiding voor het grootste volksfeest in Nederland sinds de bevrijding. De tweede wereldoorlog en de finale van 1974 leken in een wedstrijd gewroken. De gewonnen finale tegen de Sovjet-Unie met het memorabele doelpunt van Marco van Basten vormde de bekroning. Kok beschikt over een vlotte stijl en zijn gedetailleerde onderzoek zorgt voor een meeslepend verhaal. En passant schetst hij een tijdsbeeld van Nederland aan het einde van de jaren '80. Het boek vormt samen met '1974 : wij waren de besten'* een mooi tweeluik, al is in 1988 de dramatiek minder dan in 1974. Maar dat is logisch, het ene verhaal heeft een Hollywood einde, het andere is een tragedie. Met twee katernen vnl. kleurenfoto's.
(NBD|Biblion recensie, L. van der Hulst)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

1988
1988
Auke Kok
     
Voetbalvrouwen door B. de Graaf
de glorietijd van het Nederlandse voetbal 1974-1978
Paperback | 270 pagina's | Ambo | april 2008
Beschrijving:

In 1978 verloor het Nederlands Elftal voor de tweede achtereenvolgende keer een WK-finale. Daarmee eindigde een decennium waarin het Nederlandse voetbal wereldwijd op de kaart werd gezet.
In 1964 was landskampioen DWS, naar buitenlands voorbeeld, als eerste overgestapt op het full-profsysteem. De club bracht voetballers voort als Jan Jongbloed, Rinus Israel en Robbie Rensenbrink – mannen die later betrokken waren bij de successen van Oranje. Andere clubs volgden, en daarmee werd de basis gelegd voor de Europacups en wereldbekers die Feyenoord, Ajax en PSV zouden winnen en die Nederlandse voetballers als Johan Cruijff en Willem van Hanegem wereldberoemd maakten.
Maar wie waren de vrouwen achter de mannen? In Voetbalvrouwen vertellen Dinie Jongbloed, Corrie Rensenbrink, Ineke Laseroms, Maja Suurbier en anderen over hun leven met deze beroemde mannen, over hun toewijding en hun verdriet, en over hun collega-voetbalvrouwen als Truus van Hanegem en Danny Cruijff. Het resultaat is een prachtig boek over de hoogtijdagen van het Nederlandse voetbal – vanuit het perspectief van de mensen achter de sterren: de voetbalvrouwen.
Recensie:
Begin jaren '70 maakte het Nederlandse voetbal gloriejaren mee. Feyenoord en Ajax wonnen Europacups en in '74 werd het Nederlands elftal bijna wereldkampioen. Voetballers werden helden en stonden in de spotlights. Er ontstond interesse in hun persoonlijke leven en echtgenoten. Zo werden ook de dames bekende persoonlijkheden onder aanvoering van Truus van Hanegem. De portretten zijn leuk om te lezen waarbij de vrouwen ruim aan het woord komen. Er wordt teruggekeken en geciteerd uit oude interviews en krantenverslagen. Dien Jongbloed, Truus van Hanegem, Ineke Laseroms en anderen zijn vooral eerlijk en openhartig en beschrijven ook verdrietige zaken. Daardoor blijft het spannend. De lezer wordt meegenomen naar de succesjaren en krijgt een bijzonder kijkje achter de schermen. De portretten hebben een link met elkaar omdat de hoofdpersonen in elkaars portretten opduiken. Het perspectief van de vrouwen staat overal centraal, het voetbal is van ondergeschikt belang. Een enkel portret is aan de lange kant. Bram de Graaf is historicus en redacteur bij Margriet. Met katern zwart-witfoto's.
(NBD|Biblion recensie, Bert Tielemans)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Voetbalvrouwen
Voetbalvrouwen
B. de Graaf
     
Halve finale EK '88 door A. van den Boogaard
Paperback | 190 pagina's | Carrera | mei 2008
Beschrijving:
Op 21 juni 1988 begon niet alleen de zomer, het was zowel het einde als het begin van een tijdperk. Het Nederlands elftal moest die dag in de halve finale aantreden tegen West-Duitsland. Hetzelfde land dat Nederland van de wereldtitel had afgehouden in 1974, een deceptie die sindsdien voor een behoorlijk trauma had geleid bij menig voetballiefhebber en –speler. Het was de beste Nederlandse selectie sinds 1974. Op papier. Grote sterren als Van Basten, Rijkaard en Gullit naast werkers als Van Aerle, Van Breukelen en Van Tiggelen. Het toernooi begon slecht, maar toen die halve finale daar was, stond er een elftal dat niet meer kón verliezen. Een elftal schrijvers, historici, verslaggevers en journalisten zal de wedstrijd opnieuw bekijken, inclusief het roemruchte interview dat Marco van Basten na de wedstrijd aan Kees Jansma gaf. Een ieder krijgt 10 minuten van de wedstrijd om te beschrijven en zo krijgen we – 20 jaar na dato – een schitterend verslag van de wedstrijd waarin Marco van Basten de natie van zijn voetbaltrauma verloste.
Recensie:
De auteur heeft een dertiental schrijvers elk een stukje van de legendarische halve finale van het EK '88 tussen Nederland en West-Duitsland laten beschrijven. Herinneringen van twintig jaar geleden, maar zo in het geheugen gegrift dat het lijkt of het gisteren heeft plaats gevonden. Grote voetbalnamen zoals o.a. Michels, Van Basten, Rijkaard, Gullit, Van Aerle, Van Breukelen, Van Tiggelen, Beide broers Koeman, Wouters, Van Hanegem en Neeskens worden uitgebreid besproken. Duidelijk wordt wat zich voor, tijdens en na de wedstrijd afspeelde, en wat het teweeg heeft gebracht in de Nederland/Duitsland verhoudingen. Lezenswaardige individuele verslagen die voortreffelijk de specifieke gevoelens en situaties rond een voetbalwedstrijd als Nederland-Duitsland blootleggen. Van den Boogaard was ook samensteller van de goed ontvangen kloeke bundel 'Sport, de 141 beste Nederlandse en Vlaamse sportverhalen.'
(NBD|Biblion recensie, B.N. Swienink)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Halve finale EK '88
Halve finale EK '88
A. van den Boogaard
     
Het grote juichen door H. Grotenhuis
de geschiedenis van het triomfvertoon in het voetbal
Paperback | 285 pagina's | Arbeiderspers | januari 2007
Recensie:
Vroeger was voetbal heel simpel. Je scoort, je juicht, je wordt gefeliciteerd en gaat weer opnieuw beginnen. Het juichen was ook nog eenvoudig: een of twee handen de lucht in. Tegenwoordig lijkt het maken van een doelpunt makkelijker dan het juichen. Bij sommigen lijkt het nog spontaan; anderen lijken het effect van hun juich vooraf berekend te hebben, zonder voorbereiding is een en ander niet mogelijk. Goed of fout juichen, dat is de kwestie. Duidelijk is dat de manier waarop een doelpunt gevierd wordt, steeds vaker op de weegschaal wordt gelegd. En het is ook duidelijk dat smaken verschillen. In het eerste deel van dit boek worden de verschillende vormen van juichen, zowel in tekst als beeld, behandeld. In het tweede deel komt de invloed van tijd, cultuur en maatschappij op de ontwikkeling van het juichen aan bod. Door de goede wisselwerking tussen tekst en beeld is het een zeer lezenswaardig boek geworden over een aspect van de voetbalsport dat steeds belangrijker lijkt te worden. De auteurs zijn resp. psycholoog en Neerlandicus, beiden voetballiefhebber. Met foto's in kleur en zwart-wit, literatuuropgave en register.
(NBD|Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het grote juichen
Het grote juichen
H. Grotenhuis
     
Een elftal bondscoaches door K. Greven & E. Oudshoorn
het verhaal achter 10 roergangers van oranje en die het nooit werd
Paperback | 190 Pagina's | Tirion Uitgevers
ISBN10: 9043908509 | ISBN13: 9789043908504
Beschrijving:
Een elftal bondscoaches beschrijft tien (voormalige) coaches van het Nederlands elftal én een coach die het niet werd: Johan Cruijff. Het zijn boeiende verhalen vol anekdotes en historische gebeurtenissen over Oranje. Het boek pretendeert geen standaardwerk te zijn. Het leesplezier staat voorop. Zo vertelt Jan Zwartkruis uitvoerig over zijn frustraties ten aanzien van de voetbalbond en Ernst Happel. En onthult Leo Beenhakker waarom hij nooit aan de klus in 1990 (WK Italië) had moeten beginnen. Daarnaast wordt een portret geschetst van Bob Glendenning, een bondscoach van voor de Tweede Wereldoorlog over wie weinig meer bekend is, maar die zeventien jaar aan het roer van Oranje stond.
De auteurs, beiden werkzaam voor NRC Handelsblad en nrc.next, zijn gepokt en gemazeld in de sportjournalistiek. Eric Oudshoorn (1956) versloeg vanaf 1988 alle eindtoernooien waaraan het Nederlands elftal deelnam. Koen Greven (1971) is sinds september 1995 in dienst van NRC Handelsblad, vanaf december 1999 als sportredacteur. Naast voetbal schrijft Greven over tennis.
Recensie:
Het verhaal achter de successen en mislukkingen van tien (voormalige) bondscoaches en het verhaal over die ene die het nooit werd: Johan Cruijff. In elf hoofdstukken passeren alle coaches de revue. Bekende bondscoaches als Zwartkruis, Beenhakker, Advocaat, Hiddink en Van Gaal doen hun eigen verhaal. Daarnaast is in de publicatie gebruik gemaakt van ooggetuigenverslagen, achtergrondgesprekken en eigen waarnemingen. Dit alles leidt tot veel onthullingen waar het grote publiek tot nu toe waarschijnlijk geen weet van had. De verhalen zijn goed leesbaar en interessant voor de voetballiefhebber. Met enkele zwart-wit- en kleurenfoto's en een voorwoord van Leo Beenhakker. De auteurs zijn beiden sportredacteur van NRC Handelsblad en NRC.next.
(Biblion recensie, RvdD)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Een elftal bondscoaches
Een elftal bondscoaches
K. Greven
 

 

De 1001 grootste voetbalmomenten door R. Galvin
de meest indrukwekkende doelpunten en momenten uit de internationale voetbalgeschiedenis
Hardcover | 624 Pagina's | Tirion Uitgevers
ISBN10: 9043910597 | ISBN13: 9789043910590
Beschrijving:
Zonder twijfel het mooiste boek dat de echte voetballiefhebber zich kan wensen. De 1001 meest indrukwekkende voetbalmomenten zijn op grootse wijze in beeld gebracht en door één van de grootste voetbalkenners van dit moment voorzien van historische feiten; doelpunten, ontwikkelingen, voetbalhelden, tactieken, incidenten
en hoogtepunten. Completer bestaat niet! Vanzelfsprekend zijn ook een groot aantal Nederlandse voetbalmomenten in dit maar liefst 640 pagina's dikke boekwerk terug te vinden, waaronder het wonderschone
doelpunt van Van Basten tegen Rusland, het 'lama'-incident van Rijkaard jegens Rudi Völler en natuurlijk de befaamde Cruijff-turn.
Met recht het meest complete voetbalboek ooit.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De 1001 grootste voetbalmomenten
De 1001 grootste voetbalmomenten
R. Galvin
 

 

Alles onder controle  door Cees Dufais & Paul Scheltes
mentale en communicatieve vaardigheden voor scheidsrechters en officials
Paperback | Caravel Publishing
ISBN10: 9072934407 | ISBN13: 9789072934406
Recensie:
Een sportpsycholoog en een leraar lichamelijke opvoeding hebben een aardig en instructief boekje geschreven, hoe op het sportveld de orde gehandhaafd kan worden. Zij geven mentale weerbaarheidstraining aan scheidsrechters bij verschillende sportbonden. Leidinggeven aan sportwedstrijden kan een moeilijke klus zijn en de scheidsrechter moet de wedstrijd kunnen leiden binnen de gestelde regels. Maar omdat sport vooral emotie is, is de redelijkheid soms ver te zoeken. Dat kunnen wij dagelijks op de televisie zien. In het eerste deel staan onderwerpen over de mentale aspecten van de arbitrage, de beslissingen van de scheidsrechter en hoe deze zijn mentale conditie kan verbeteren. Het tweede deel gaat meer over het uitdragen van de beslissingen, de communicatievaardigheden om de beslissing zo effectief mogelijk uit te dragen en vooral het kunnen omgaan met agressief gedrag. Een erg goed, zeer praktisch boekje, aanbevolen voor ieder die met deze materie te maken heeft en niet alleen scheidsrechters. Voorzien van zwart-witillustraties, adviezen, oefeningen, werkschema's en literatuurlijst.
(Biblion recensie, Frans Peterse.)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Alles onder controle / druk 1
Alles onder controle
Cees Dufais
 

 

Het Barcelona gevoel door Edwin Winkels
waarom 24 Nederlandse voetballers & trainers naar Barcelona gingen en miljoenen toeristen hen volgden
Paperback | 224 Pagina's | Nieuw Amsterdam
ISBN10: 9046802876 | ISBN13: 9789046802878
Beschrijving:
Bijna een miljoen Nederlanders reizen dit jaar naar Barcelona en omgeving. Ze gaan er naar Gaudí kijken, van stad en strand genieten, lekker eten, winkelen, en ze bezoeken Camp Nou, voetbaltempel met een oranje wimpel.
Sinds Rinus Michels in 1971 trainer van FC Barcelona werd, werkten er nóg vierentwintig Nederlandse spelers en trainers voor de Catalaanse club. Bepaald niet de minsten ? Cruijff, Van Gaal, Neeskens, Rijkaard, Koeman, Kluivert, Frank en Ronald de Boer en Cocu bijvoorbeeld ? kozen voor het avontuur bij Barça. Ze brachten de club aantrekkelijk spel en succes.
Die grote vaderlandse voetbalkolonie ? samen met de Olympische Spelen van 1992 én de steeds goedkopere vluchten ? maakte de stad Barcelona tot een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Inmiddels gaan er omgekeerd ook veel Catalaanse toeristen naar Amsterdam. Waar komt die wederzijdse aantrekkingskracht vandaan? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Nederlanders en Catalanen; hebben Catalaanse schrijvers, sociologen, journalisten en wetenschappers een verklaring voor de nauwe banden; hoe kijken de voetballers terug op hun avontuur; wat zijn de 'Nederlandse' plekken in Barcelona?
Journalist Edwin Winkels, die zelf al achttien jaar in Barcelona woont, schreef met Het Barcelona-gevoel een rijk boek over een romance die op het voetbalveld is ontstaan.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het Barcelona gevoel
Het Barcelona gevoel
Edwin Winkels
 

 

De wereld is een bal door W. Vissers
Paperback | 189 Pagina's | Uitgeverij Meulenhoff
ISBN10: 9029077476 | ISBN13: 9789029077477
Beschrijving:
De wereld is een bal is een onthullende ontdekkingsreis door de tweeëndertig landen die meedoen aan het WK-voetbal in Duitsland. Het zijn verhalen die duidelijk maken dat voetbal meer is dan een spel. Voetbal is passie en politiek, geloof, hoop en liefde - en soms oorlog en vrede.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De wereld is een bal
De wereld is een bal
W. Vissers
 

 

Zonder een doel kun je niet scoren door Mik Schots
de mooiste, domste, grappigste en intelligentste uitspraken over voetbal
Paperback | 174 Pagina's | A.W. Bruna LeV.
ISBN10: 9022992519 | ISBN13: 9789022992517
Beschrijving:
Voetbal wordt waarschijnlijk net zoveel becommentarieerd als gespeeld. Of zelfs nog meer: voor de wedstrijd, tijdens de wedstrijd en na de wedstrijd. Op het veld, buiten het veld, in de huiskamer en in de kroeg. Door spelers, trainers, journalisten, voorzitters en alle anderen die er verstand van denken te hebben. Voor hen is er nu Zonder een doel kun je niet scoren, een bundel met de mooiste, domste, grappigste en intelligentste uitspraken over het 'spelletje'.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Zonder een doel kun je niet scoren
Zonder een doel kun je niet scoren
Mik Schots
 

 

Het grote juichen door H. Grotenhuis
de geschiedenis van het triomfvertoon in het voetbal
Paperback | 285 Pagina's | Arbeiderspers
ISBN10: 9029564563 | ISBN13: 9789029564564
Recensie:
Vroeger was voetbal heel simpel. Je scoort, je juicht, je wordt gefeliciteerd en gaat weer opnieuw beginnen. Het juichen was ook nog eenvoudig: een of twee handen de lucht in. Tegenwoordig lijkt het maken van een doelpunt makkelijker dan het juichen. Bij sommigen lijkt het nog spontaan; anderen lijken het effect van hun juich vooraf berekend te hebben, zonder voorbereiding is een en ander niet mogelijk. Goed of fout juichen, dat is de kwestie. Duidelijk is dat de manier waarop een doelpunt gevierd wordt, steeds vaker op de weegschaal wordt gelegd. En het is ook duidelijk dat smaken verschillen. In het eerste deel van dit boek worden de verschillende vormen van juichen, zowel in tekst als beeld, behandeld. In het tweede deel komt de invloed van tijd, cultuur en maatschappij op de ontwikkeling van het juichen aan bod. Door de goede wisselwerking tussen tekst en beeld is het een zeer lezenswaardig boek geworden over een aspect van de voetbalsport dat steeds belangrijker lijkt te worden. De auteurs zijn resp. psycholoog en Neerlandicus, beiden voetballiefhebber. Met foto's in kleur en zwart-wit, literatuuropgave en register.
(NBD|Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het grote juichen
Het grote juichen
H. Grotenhuis
 

 

De geschiedenis van het voetbal door Bram Cohen
Paperback | Uitgeverij Personalia
ISBN10: 9075887027 | ISBN13: 9789075887020
Recensie:
Nederlandse literatuur over de geschiedenis van de voetbalsport beperkt zich hoofdzakelijk tot een opsomming van clubsuccessen, beschrijvingen van voetballevens en resultaten van het nationale elftal. Ook over de algemene geschiedenis van het voetbal is weinig gepubliceerd. Die summiere informatie beperkt zich veelal tot wetenswaardigheden over het voetbal van eind vorige en begin deze eeuw. Dit boekje poogt hiaten in de voetballiteratuur op te vullen. De vroegste vormen van het spel in China, Griekenland, bij de Indianen in Latijns-Amerika en in het Europa van de middeleeuwen worden erin beschreven. Maar ook de ontwikkeling van het moderne voetbal in Engeland, en de verspreiding van daaruit naar o.a. Nederland komen aan bod. De auteur heeft zich in het opsommen van feiten en anekdotes weten te beperken, waardoor een beknopt, zakelijk, maar ook enthousiast en zeer lezenswaardig voetbalboekje, geschikt voor velerlei gebruik, is ontstaan. Een literatuuropgave en een index completeren het geheel. Enkele zwart-witte illustraties.
(Biblion recensie, Henk Ewoldt.)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De geschiedenis van het voetbal
De geschiedenis van het voetbal
Bram Cohen
 

 

Voetbal in de jaren vijftig door F. Oosterwijk
op en rond de velden
Paperback | 157 Pagina's | Nieuw Amsterdam
ISBN10: 9046802647 | ISBN13: 9789046802649
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend 
Beschrijving:
Op en rond de velden. Voetbal in de jaren vijftig bevat een rijke selectie foto's uit het historisch archief van het ANP, ondergebracht in de rubrieken: Watersnoodwedstrijd, Clubvoetbal, Faas en Abe, Het Nederlands elftal en toont nostalgische beelden uit de tijd dat het voetbal nog niet was aangetast door sponsors, skyboxen, mixed zones en supportersgeweld.
Recensie:
In 99 prachtige zwart-witfoto's wordt een beeld gegeven van het voetbal in Nederland in de jaren vijftig. De foto's zijn in thema's ingedeeld die begeleid worden door een inleidend commentaar. Achtereenvolgens wordt aandacht besteed aan de Watersnoodwedstrijd, het clubvoetbal, de vedetten Faas en Abe en het Nederlands elftal. De foto's die met een groothoeklens zijn genomen, zijn haarscherp: de gezichten van mannen in lange jassen en gleufhoeden op de tribune zijn duidelijk te zien. Bijna alle foto's hebben het speelveld op de voorgrond en de tribunes eromheen. Het zijn overzichtsfoto's waarop duidelijk te zien is waar iedereen zich op het veld bevindt. De fotografen gebruiken het overzichtelijke standpunt als een sterk wapen. Tegenwoordig is de ruimte uit de foto verdwenen; nu heb je geen idee meer waar de spelers zich bevinden.
(NBD|Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
Mening klant bol.com:
Prachtboek!
Ik woon in Barcelona en kom in dit boek talloze leuke en zelfs voor mij nog onbekende plaatsen tegen. Veel restaurantjes vooral, een overschot aan lekker eten. Plus leuke feiten over geschiedenis, economie, toerisme en voetbal die ik nog niet kende. Ga niet op reis naar Barcelona zonder dit boek. Maar ook thuis in Nederland is het de moeite waard. Tip: het zou niet alleen onder 'sportboeken' moeten staan. En in twee dagen uitgelezen!
Mening klant bol.com:
Barca !
Goed en makkelijk te lezen boek. Een must voor zowel de Barna (de stad) als de Barca (de club) liefhebber!
Mening klant bol.com:
Een sport- en reisboek tegelijk.
Hartstikke boeiend boek, een must voor elke Nederlander die een bezoekje aan de mooie stad Barcelona brengt. Lekker vlot geschreven. Heel herkenbaar. Boeiende anecdotes over al die Nederlandse voetbaltrainers en -spelers die bij Barcelona hebben gewerkt.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Voetbal in de jaren vijftig
Voetbal in de jaren vijftig
F. Oosterwijk
 

 

Voetbal in de jaren zestig door F. Oosterwijk
in 149 beelden
Paperback | 160 Pagina's | Nieuw Amsterdam
ISBN10: 9046803597 | ISBN13: 9789046803592


 
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Voetbal in de jaren 60 in 149 beelden
Voetbal in de jaren 60 in 149 beelden
F. Oosterwijk
 

 

Over vaders & zonen door Hugo Borst
de jongenskamer van Van Basten en andere verhalen
Hardcover | 190 Pagina's | Veen, L.J. | 2005
ISBN: 9020407651
Klantenbeoordeling bol.com:
uitstekend 
Beschrijving:
Over vaders & zonen is een boek vol ontroerende en beklemmende verhalen over de relatie tussen vaders en zonen met als rode draad het onderwerp voetbal. Zo gaat het onder andere over de nier die Coen Moulijn afstond aan zijn zoon, de vader van Marco van Basten die ook lijdt onder de enkelblessure, de zonen van Faas Wilkes van wie er een geestelijk gehandicapt is en de voetbalkunsten van de kleine Alex van Basten.
Hugo Borst (Rotterdam 1962) schreef in 1996 een bestseller over een seizoen Feyenoord, De coolsingel bleef leeg (Hard gras 7) en werd genomineerd voor de Gouden Uil-literatuurprijs. Borst is voetbalcolumnist en stadschroniqueur van het Algemeen Dagblad. Recentelijk is hij toegetreden tot de redactie van Hard gras. Voor Esquire schrijft hij columns over seks en liefde en de misverstanden tussen mannen en vrouwen. Op zondagavond zorgt hij bij Studio Sport voor ophef en vertier.
Recensie:
Bundeling van de beste verhalen die sportjournalist Hugo Borst (1962) publiceerde in het tijdschrift 'Hard gras', aangevuld met enkele nieuwe verhalen. Thema van de verhalen is de relatie vader-zoon, rode draad is voetbal. Met verhalen over onder meer het verdriet van oud-voetballer Michel Boerebach over de dood van zijn twee zoontjes, Coen Moulijn die een nier aan zijn zieke zoon Raymond wil afstaan, en het eerste woord dat Charlie, het zoontje van Borst, zegt: bal. Het openingsverhaal stamt uit 1994 en gaat over emoties van de vader van topvoetballer Marco van Basten ten tijde dat Marco met afkeuring werd bedreigd. Een verhaal gaat over een vader en dochter. Een mooie, ontroerende bundel met soms hartverscheurende verhalen.
(Biblion recensie, Redactie)
Mening klant bol.com:
Geweldige verhalen, niet alleen voor de voetballers.
Mening klant bol.com:
Een boek dat je raakt.
Echt fantastisch om te lezen! Wat een supergoede schrijver is die Hugo toch!
Mening klant bol.com:
Dit moet je lezen!
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Over vaders en zonen
Over vaders en zonen
Hugo Borst
 

 

Achter het net door Jurryt van de Vooren
150 foto's en verhalen van alle Wereldkampioenschappen Voetbal
Hardcover | 140 Pagina's | Scriptum | 2006
ISBN: 9055944742
Beschrijving:
Het WK Voetbal maakt verschillende emoties los: vreugde, woede, verbittering, teleurstelling. Vanaf het eerste WK in 1930 in Uruguay is er gespuugd, omhelsd, geslagen, gehuild van vreugde en massaal gevochten. Zo'n 150 unieke foto's zijn in Achter het net gerangschikt, van 1930 tot en met 2002. Bij elke afbeelding staat een uitleg, die meer vertelt dan alleen het zichtbare.
Recensie:
In deze publicatie is een selectie van 150 zwart-wit- en kleurenfoto's van het wereldkampioenschap voetbal opgenomen. Ze zijn per WK gerangschikt van 1930 tot en met 2002. Bij elke foto staat een begeleidend verhaaltje over de foto; deze uitleg kan meer vertellen dan alleen het zichtbare. In het voorwoord wordt een varieteit aan vragen voorgeschoteld die worden beantwoord in deze publicatie: Waarom speelt Brazilie tegenwoordig in het geel? Hoe zag de hotelkamer van de Nederlanders er in 1974 uit? enz. Deze uitgave wil geen totaal overzicht van het WK voetbal geven, maar wel een goed beeld van wat er allemaal in de loop der jaren is gebeurd. De combinatie van foto's en verhalen achter de foto's heeft geleid tot een origineel boekwerk, dat bovendien aantrekkelijk is vormgegeven in een handzaam, vierkant formaat.
(Biblion recensie, Redactie)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Achter het net
Achter het net
Jurryt van de Vooren
 

 

De dubbele schaar door Bert Wagendorp
Hardcover | 191 Pagina's | Uitgeverij De Geus | 2005
ISBN: 9044505416
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend 
Beschrijving:
Een legendarische voetballer schept de vader die hij had willen hebben, een schaatser zet verdriet over een verloren gewaande liefde om in razende rondjes, een wielrenner staat op uit de dood, en een verspringer zweeft naar de onsterfelijkheid. In De dubbele schaar zet een mysterieuze koerswijziging van het lot het leven van vier mensen volledig op zijn kop.
De dubbele schaar is een optimistisch boek vol schijnbewegingen. Een genot voor literatuurliefhebbers en minnaars van de sport als spiegel van het leven.
Mening klant bol.com:
Vier wonderverhalen
In De dubbele schaar raken waarheid en verdichting elkaar op een even intrigerende als mysterieuze manier. Soms is het duidelijk wat er aan de werkelijkheid is ontleend (de wondersprong van Bob Beamon, de terugkeer van Greg Lemond) maar die werkelijkheid speelt een rol in een volledig fictieve omgeving, waardoor ze een extra dimensie krijgt. De verhalen spelen zich alle vier af in een sportsetting, maar toch kun je het geen sportverhalen noemen. De spiegel van Ballangrud is eerder een liefdesverhaal, Vietnam, de Apollo 7, Jacquelinge Kennedy en een Fries-Amerikaanse journalist genaamd Abe spelen een hoofdrol in De Zwever en Het Beest is, behalve een wederopstandingsverhaal, ook een hommage aan Melville's Moby Dick. De verhouding tussen vader en zoon is het schrijnende thema van het titelverhaal, De dubbele schaar. Al met al een erg mooi boek, dat ik met evenveel verwondering als verbazing in één ruk heb uitgelezen.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!
De dubbele schaar
De dubbele schaar
Bert Wagendorp
 

 

Tussen de Linies, 1000 x Marco van Basten door D. vd Burgh
1000 x Marco van Basten
ISBN: 9049900143
Beschrijving:
Is Marco van Basten een mysterie? Er is lange tijd gedacht dat Van Basten zich nooit uitsprak, zeker niet definitief en zéker niet zoals Johan Cruijff dat doet. In 1000 uitspraken van hemzelf en van anderen óver hem laat Tussen de linies een openhartige en directe Marco van Basten zien. We volgende de carrière van de voetballer vanaf zijn tijd als toekomstig wereldspits tot de succesvolle bondscoach die hij nu is. De man die het voetbal zijn mooiste momenten gaf, laat zich verrassend vaak doorgronden.
Recensie:
In een duizendtal uitspraken van hemzelf en over hem wordt Marco van Basten neergezet. Vanaf zijn pupillentijd, de overgang naar Ajax, zijn 'relatie' met Cruyff, de tijd bij Milan, blessures en voortijdig stoppen tot zijn optreden als bondscoach en de weg naar Duitsland. De uitspraken zijn gedaan door zijn vader, medespelers, trainers en dan denken we aan namen als Ruud Gullit, Johan Cruyff, Kurt Linder, Johnny van 't Schip, Dick Advocaat, Rinus Michels. Door deze uitspraken te rubriceren en in te delen in hoofdstukken over de voortgang van zijn loopbaan krijgen we een verrassend openhartige Marco van Basten te zien. Een originele en prettige leesbare 'biografie'.
(Biblion recensie, Redactie)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Tussen de Linies, 1000 x Marco van Basten
Tussen de Linies
1000 x
Marco van Basten
T. Blom
 

 

Marco van Basten door Z. van Herwaarden
de jaren in Italie en Oranje
Paperback | 236 Pagina's | Arbeiderspers | 2006
ISBN: 9029563869
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend 
Beschrijving:
In Marco van Basten. De jaren in Italië en Oranje staat de vraag centraal hoe een van de beste voetballers aller tijden is geworden wie hij nu is. Het antwoord daarop is ook een antwoord op de vraag waar de bondscoach van Oranje zijn voetbalvisie ontwikkelde.
Een excellent geschreven biografie die leest als een jongensboek.
Mening klant bol.com:
Exacte en zeer herkenbare beschrijving van het oude zondagavondgevoel waarbij reikhalzend werd uitgekeken naar wat Van Basten c.s. met Milan nu weer voor elkaar had weten te toveren. De onvergelijkbare fascinatie voor Van Basten wordt bij benadering compleet verklaard. Uitermate prettig boek om in een keer uit te lezen. Genoeg humor en subtiliteit en tenslotte een goede achtergrond van zijn huidige schreden als bondscoach, zodat ook het heden verklaard wordt en van achtergrond wordt voorzien.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Marco van Basten
Marco van Basten
Z. van Herwaarden
 

 

Groot Voetbalwoordenboek der Ned. taal door K. vd Waerden
met meer dan 4.000 voetbaltermen en 10.000 uitdrukkingen
Paperback | 239 Pagina's | Tirion Sport | 2006
ISBN: 9043908398
Beschrijving:
In de voetbaltaal worden enorm veel schitterende woorden, uitdrukkingen en gezegdes gebruikt. Dit unieke en complete voetbalwoordenboek brengt al deze termen bij elkaar en legt iedere term uit met voorbeeldzinnen. Het geeft een duidelijk overzicht van het voetbaljargon van voetballers, sportverslaggevers, commentatoren en miljoenen voetballiefhebbers en zelfs verouderde voetbaltermen worden opnieuw uitgelegd. Nog nooit zijn er zoveel woorden in een voetbalwoordenboek beschreven. Of je nu de betekenis van een bepaald woord niet kent, of gewoon meer wilt weten over het voetbaljargon, het Groot Voetbalwoordenboek van de Nederlandse Taal is onmisbaar voor iedere voetballiefhebber!
Recensie:
Het 'Groot Voetbalwoordenboek van de Nederlandse Taal' (GVNT) is een verklarend woordenboek over de hedendaagse voetbaltaal in Nederland en Belgie. Naast de verklaring is bij elk woord een korte voorbeeldzin opgenomen waarin het woord is toegepast. Naast de vijf meest verse voetbalwoorden (door het genootschap 'Onze Taal' zo bestempeld): alibisliding, kampioensstress, reageervoetbal, rouwmoment en wisselpass, zijn talloze woorden opgenomen die minder toelichting behoeven. In een korte inleiding is informatie opgenomen over de invloed van het Engels, Duits en Vlaams op het voetbaljargon en de veel voorkomende homoniemen (zo heeft de term 'uitspelen' zeven verschillende betekenissen). Achterin is een lijstje met 12 vergelijkbare titels opgenomen die vanaf 1955 over dit onderwerp verschenen zijn. In zwart-wit uitgevoerd, geillustreerd met cartooneske pentekeningen. Kleine druk.
(Biblion recensie, Redactie)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Groot Voetbalwoordenboek der Nederlandse taal
Groot Voetbalwoordenboek der Nederlandse taal
K. van der Waerden
 

 

Het beste elftal alle tijden door C. Willemsen
ruim 100 prominenten over hun ideale Oranje
Paperback | 144 Pagina's | Tirion Sport | 2006
ISBN: 9043908665
Beschrijving:
Wat is het beste elftal ter wereld? Over deze vraag zijn voetbalkenners het zelden eens. Moet Johan Cruijff nu in de spits van het beste elftal of Marco van Basten? Moet Piet Keizer dan linksbuiten of Coen Moulijn? Of misschien wel Marc Overmars? Wie staat er op 10, Wim van Hanegem, Willy van der Kuijlen of Rafael van der Vaart? En in welk systeem speelt het beste elftal aller tijden? Talloze voetbalprofs, -liefhebbers en bekende Nederlanders kregen de opdracht om hun ultieme Nederlands elftal samen te stellen. Onder anderen Jack van Gelder, Kees Jansma en Henk Spaan, maar ook Gerard Cox, Dolf Jansen en Piet Römer gaven hun mening. De resultaten waren niet zelden zeer verrassend.
Recensie:
Hoe ziet het beste Nederlandse elftal aller tijden eruit? Die vraag werd gesteld aan zo'n negentig BN'ers, voetbalkenners en -liefhebbers waaronder Johan Derksen, Jack van Gelder, Kees Jansma, Henk Spaan, Humberto Tan, Frits Barend, Hugo Borst, Faas Wilkes, John Jansen van Galen, Herman Brusselmans, Sjaak Bral, Gerard Cox, P.F. Thomese, Freek de Jonge, Piet Romer, Peter R. de Vries en de Braun-weisse Tulpen, de eigenzinnige en sympathieke Nederlandse afdeling van de trouwe linkse, kleurrijke supportersschare van de Hamburgse voetbalclub FC St. Pauli. Na een plattegrondje met de namen van de ideale opstelling volgt steeds een korte toelichting van, en wat informatie over de opsteller. Bedacht en aan elkaar geschreven door Chris Willemsen. Het resultaat is zeer gevarieerd. De enige vrouwelijke opsteller is Coot van Doesburgh, die niets met voetbal heeft, en onder anderen prins Claus, Paul de Leeuw en Philip Freriks opstelt. Zijn er dan helemaal geen vrouwelijke kenners/liefhebbers? Een aardig boekje voor de vele voetballiefhebbers.
(Biblion recensie, Redactie)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het beste elftal alle tijden
Het beste elftal
alle tijden
Chris Willemsen
 

 

Onze jongens door A. Kok
de nieuwe helden van Oranje
Paperback | 175 Pagina's | Thomas Rap, Uitgeverij | 2006
ISBN: 9060056019
Beschrijving:
Marco van Basten was nog niet aangetreden als bondscoach of de relatie tussen volk en Oranje werd inniger dan die in jaren was geweest. De voetballers die Van Basten selecteerde - gretige, vaak onervaren spelers die voor hem door het vuur gingen - wekten met hun eendracht en enthousiasme veel sympathie op. In een sfeer van optimisme en wonderbaarlijke overwinningen kwalificeerde het Nederlands elftal zich voor het WK in Duitsland. Maar wie zijn nu precies deze nieuwe helden? Wat maakt ze bijzonder en hoe komen ze aan al die positieve energie?
Om daar achter te komen portretteerde Auke Kok, auteur van het bekroonde 1974, Wij waren de besten, de selectiespelers die het straks moeten gaan doen. In zestien meeslepende verhalen komen ze stuk voor stuk aan bod, de egoïstische maar adembenemende dribbels van Arjen Robben, de enge uitstraling van 'kannibaal' Boulahrouz, de haast idioot snelle opmars van 'rust-brenger' Hedwiges Maduro, de heldhaftige dadendrang van Ruud van Nistelrooy. En we kijken alweer meer dan tien jaar naar Edwin van der Sar, maar wat maakt hem nu eigenlijk tot de beste Nederlandse keeper aller tijden? Wie Kok's biografisch getinte en observerende portretten aan zich voorbij laat trekken, zal straks met nog meer plezier plaatsnemen voor de buis om 'Onze Jongens' aan het werk te zien.
Recensie:
Als opwarmer voor het komende WK Voetbal heeft Auke Kok portretten geschreven van de bondscoach en achttien spelers van het Nederlands elftal die waarschijnlijk voor dit WK geselecteerd zullen worden. Hij verstaat de kunst om een speler in enkele woorden treffend neer te zetten. Er wordt veel achtergrondinformatie gegeven over de voetballer, zoals zijn afkomst, karakter en voetbalvaardigheden. Met de keuze is Kok aan de veilige kant gebleven, hoewel je je af kunt vragen of Edgar Davids of Jan Vennegoor of Hesselink opgeroepen zullen worden. Maar we missen mensen als Mark van Bommel, Jan Kromkamp, George Boateng of Klaas-Jan Huntelaar. Op de oranje omslag een foto van Dirk Kuyt en Arjen Robben; in het boek zelf geen foto's.
(Biblion recensie, Redactie)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Onze jongens
Onze jongens
Auke Kok
 

 

De kunst van het scoren door K. Bra
de verborgen regels van het voetbal
Hardcover | 255 Pagina's | De Bezige Bij | 2006
ISBN: 9060056051
Recensie:
De auteur van dit boek, een natuurkundige en onderzoeker bij Sport and Exercise Science Group, geeft uitleg over de bevindingen die uit wetenschappelijk onderzoek naar voren zijn gekomen over de externe factoren (in de meest brede zin) die succes op het voetbalveld beinvloeden. Wat spelers en trainers door hun ervaringen toepassen in het voetbal,is geanaliseerd en met computermodellen vastgelegd. Hierbij is o.a. gekeken naar effecten op een geschoten bal, tactische opstelling van de ploeg, psychologische invloeden op en buiten het voetbalveld, waar op het veld blessurerisico's het grootst zijn, op welk deel van het veld de fysiologische belasting het grootst etc. Ook komt het gebruik van registrerende technologie aan de orde, die moet zorgen dat arbitrale missers worden voorkomen. De uitleg wordt hier en daar geillustreerd met wetenschappelijke tabellen of tekeningen van spelsituaties. Voor hen die verdieping in het voetbalspel ambieren, een absolute aanrader. Met bibliografie.
(Biblion recensie, Redactie)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De kunst van het scoren
De kunst van het scoren
K. Bray
 

 

Het mooiste van de World Cup door K. Radnedge
Hardcover | 64 Pagina's | Kosmos Z&K | 2006
ISBN: 9021583542
Recensie:
Dit rijk geillustreerde boek geeft een beschrijving van de geschiedenis van het WK Voetbal. De zeventien toernooien van 1930 tot 2002 worden in het kort beschreven. Aan de eerste zes worden 2 pagina's besteed, aan de overige vier pagina's. Tot slot is het speelschema van het WK 2006 toegevoegd. Deze uitgave bevat geen nieuwe informatie, maar de bijlagen maken het tot een bijzonder geheel. De uitgave bevat 35 facsimile-uitgaven (in insteekhoesjes), zoals Panini voetbalplaatjes, entreekaartjes, potloodtekeningen en foto's van de winnende landenteams in 1938 en 1974. Dit grootformaat boek heeft een zware, kartonnen kaft en steekt in een cassette.
(Biblion recensie, Redactie)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het mooiste van de World Cup
Het mooiste van de World Cup
K. Radnedge
 

 

Het nieuwe Barca door E. Murillo & C. Murillo
verteld door de hoofdpersonen
Paperback | 320 Pagina's | A.W. Bruna VIP
ISBN10: 9022991679 | ISBN13: 9789022991671
Beschrijving:
De club met een elftal dat volgens velen 'het beste voetbal ter wereld' speelt, balanceerde lange tijd op het randje van de afgrond. In recordtijd - van juni 2003 tot maart 2005 - wist Fútbol Club Barcelona weer een club te worden die alom wordt bewonderd en gerespecteerd. Hoe is deze wonderlijke verandering tot stand gekomen?
Het nieuwe Barça is het exclusieve verslag van de sportieve, financiële en sociale wederopstanding van de club.
Spelers als Ronaldinho en Eto'o vertellen openhartig over hun ploeggenoten en het spel. Frank Rijkaard en technisch directeur Txiki Begiristain gaan in op alle ins en outs rondom de selectie en de speelwijze, en voorzitter Joan Laporta onthult hoe de schulden van de club zijn gesaneerd. Vraag blijft hoe de toekomst eruit gaat zien...
Enrique Murillo is oud-uitgever. Zijn broer Carles is professor in de economie en lid van het financieel comité van FC Barcelona.
Recensie: 
De auteurs, insiders van de voetbalclub Barcelona, geven inzicht in de prestatieve en emotionele drijfveer van zowel bestuur, fans en spelers. De beleefwereld van Spaanse voetbalfans in hun competitie is sterk emotioneel en clubgebonden en zij hebben invloed op wat er zich in hun club afspeelt. De schrijvers weten in boeiende verhalen, waarin grote internationale voetbalnamen, trainers, bestuursleden aan het woord komen, inzicht te geven in de financiele dieptepunten en herstelprocedures die onder druk van de fans en de Spaanse regionale media tot stand zijn gekomen. Ook de invloed van Nederlandse spelers en trainers wordt uitgebreid besproken, waarbij natuurlijk de invloed van de huidige Nederlandse succestrainer Frank Rijkaard niet onbesproken blijft. Een prachtige verzameling inside informatie die laat zien hoe een goede organisatie en management de club Barcelona weer een van de beste clubs van de wereld heeft gemaakt. Voor voetballiefhebbers waaronder bestuurders een aanrader. Vrijwel geen illustraties.
(Biblion recensie, B.N. Swienink)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het nieuwe Barca
Het nieuwe Barca
E. Murillo


 
Vak 127 door M. Pot
Paperback | 248 Pagina's | 521 Uitgevers | 2005
ISBN: 9049970044
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend 
Beschrijving:
Na een lange zomer 'onthouding' komen Daan, Meijer, Neus en J.J. weer bij elkaar, klaar voor een nieuw voetbalseizoen. Hun vriendschap speelt zich af in het spoor van Ajax. Hun dierbaarste herinneringen zijn als films in rood en wit, gedrenkt in wedstrijdspanning en alcohol, met de tribune, stadspleinen in Europese steden, kroegen, supportersbussen en heel af en toe een politiecel als decor.
Het wordt een seizoen vol drama, zowel op als rond het veld, van Amsterdam tot München en van Turijn tot Maastricht. Hun trouw - aan Ajax, maar ook aan elkaar ? wordt op de proef gesteld. Eeuwige liefde voor Ajax blijkt een doel op zichzelf, maar ook een middel: Ajax is een reddingsboei, waaraan ze zich vastklampen nu de roep om volwassen te worden steeds dwingender wordt en de verantwoordelijkheden zich even onverbiddelijk aandienen als de nederlagen van hun club. Stellen ze alle vier dezelfde prioriteiten...?
Vak 127 is een voetbalboek zonder voetbal. Een rauwe vertelling vol.
Mening klant bol.com:
Perfect!
Schitterdende beschrijving. Wanneer komt de film!
Mening klant bol.com:
Gewelidig boek.
Echt een geweldig boek ik had het boek bijna in een keer uit!
Mening klant bol.com:
Dit boek is fantastisch! En iedereen van Vak 125 t/m 129 zou dit willen lezen! Als je eenmaal begint te lezen dan blijf je lezen. Zoveel mensen zouden zich hier in herkennen! Een aanrader voor iedereen!
Mening klant bol.com:
Dit boek is gewoon super goed. Ik treed niet in detaills want dat wordt te veel. Maar voor alle ajacieden is dit een perfect boek om te lezen!
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Vak 127
Vak 127
Menno Pot


 
De grote voetbalencyclopedie  door F. Colin en L.  Muller
Hardcover | 624 Pagina's | Strengholt's Boeken | 2002
ISBN: 9058601692
Recensie:
Een Vlaamse en een Nederlandse voetbaljournalist presenteren een Nederlandstalige totaalencyclopedie van het voetbal in de wereld. Dit bijzonder omvangrijke boekwerk geeft allereerst zeer ruim aandacht aan de Belgische en Nederlandse voetbalgeschiedenis. Daarna worden de cirkels ruimer getrokken: Europa, andere werelddelen, de wereld. Het naslagwerk biedt informatie over clubs, Europacups, Europese en wereldkampioenschappen, maar ook over kampioenschappen in Azie, Oceanie, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Het voor de voetballiefhebber werkelijk unieke boek geeft naast geschiedschrijving, vooral een schat aan statistisch materiaal, feiten en cijfers. Aan het slot zijn een register en een hoofdstuk met bijzonderheden, zoals records, opgenomen. De bibliografie waarvan de inhoudsopgave spreekt, ontbreekt. Een klein smetje op een topproductie, die afsluit met het seizoen 2000-2001.
(Biblion recensie, Henk Ewoldt)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Grote voetbalencyclopedie
Grote voetbalencyclopedie
F. Colin

50 Jaar betaald voetbal door Matty Verkamman
de complete geschiedenis
Klantenbeoordeling bol.com: goed
Hardcover | 496 Pagina's | Uitgeverij Allmedia | 2004
ISBN: 9077740031
Beschrijving:
Dit boek vertelt in woord en beeld de geschiedenis van een halve eeuw (semi)-profvoetbal. Alle clubs die vanaf 1954 hun rol speelden, hebben hun eigen verhaal. Dit is een boek over vedetten en waterdragers; over de sterren uit de top, maar ook over de harde werkers uit de al lang verdwenen tweede divisie. Honderden uniek foto's begeleiden deze voetbalreis door heden en verleden.
Recensie:
Als er in de omringende landen allang sprake is van betaald voetbal, wordt er in Nederland nog steeds op amateurbasis gespeeld. In 1954 besluiten tien clubs verenigd in de Nederlandse Beroeps Voetbal Bond om hier ook betaald voetbal te gaan spelen. De KNVB die aanvankelijk tegen is, besluit datzelfde jaar ook om semi-professioneel voetbal toe te staan. In deze uitgave volgt een overzicht van alle clubs die ooit of nog steeds betaald voetbal speelden. Illustere namen als Brabantia, Tubantia, Limburgia, Rigtersbleek en verenigingen met schitterende afkortingen, zoals AGOVV, DOSKO, EBOH, LONGA, NOAD, UVS passeren de revue. Van elke club wordt een korte historische beschrijving gegeven, aangevuld met enkele anekdoten en vele foto's. De meest legendarische spelers worden extra uitgelicht met een spelersfoto. Aan het eind volgen nog enkele statistische overzichten. Een meesterwerk over deze voetbalhistorie.
(Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
Mening klant bol.com:
Met '50 Jaar betaald voetbal' pretenderen Matty Verkamman en Frans van den Nieuwenhof het standaardwerk over een halve eeuw profvoetbal in dit land op de markt te hebben gebracht. Op het eerste gezicht lijken de heren niets teveel te hebben gezegd. De lezer kan zich vergapen aan de fraaie foto's en smullen van de kostelijke verhalen over nog bestaande en allang uit het profvoetbal verdwenen voetbalclubs. Toch verdient dit lijvige boek niet het predikaat 'standaardwerk'. Daarvoor zijn te veel slordigheden in het boek geslopen. Zo is bijvoorbeeld het onderschrift bij de elftalfoto van de voetbalclub Amsterdam (1956/57) een volslagen miskleun. En zo worden bij een elftalfoto van de voetbalclub Haarlem Beer Wentink en Wytze Couperus verwisseld. Bepaald kwalijk is het dat de laatste zin (of misschien wel meer) van een verhaal is weggevallen. En dan is ondergetekende nog maar net over de helft van de vierhonderdzoveel pagina's. Dat doet dus het ergste vrezen voor de tweede helft van het lijvige boekwerk. Een scherp oplettende corrector had hier uitkomst kunnen bieden. Nu is, met alle waardering voor het urenlange gespit in archieven, '50 jaar Betaald Voetbal' een net-niet standaardwerk geworden. Het gaat te ver om te gewagen van een gemiste kans, maar een geval van jammer is het wel.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

50 Jaar betaald voetbal
50 Jaar betaald voetbal
Matty Verkamman


 
Verdwenen maar niet vergeten door M. Schwillens
50 jaar betaald voetbal 
Hardcover | 211 Pagina's | Uitgeverij Muntinga | 2004
ISBN: 9077072500
Beschrijving:
De vreugde na een winnende goal in de laatste minuut, het verdriet na degradatie en het carnaval na de felbegeerde promotie... elke voetbalsupporter kent het. Soms neemt het lot echter een tragische wending en stevent een club regelrecht op de afgrond af en is een fusie de enige uitweg. Of erger: de club gaat helemaal failliet en van de ene op de andere dag wordt de supporter zijn vereniging ontnomen. 'Elke zomer, wanneer al die noodlijdende clubs een licentie van de KNVB krijgen, dan lijkt het alsof ze weer een dolk in mijn rug steken.' (Hans van Rhoon, oud-bestuurslid FC Wageningen). Sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954 heeft Nederland maar liefst 107 profclubs gekend. Op het hoogtepunt (seizoen 1955-1956) telde ons land er 80 en nu zijn er nog 37 over. Fusies, faillissementen en degradaties hebben trouwe supporters veel treurnis gebracht. 'Verdwenen maar niet vergeten' gaat onder meer over het liefdesverdriet van de supporters wier lief hen wreed werd ontnomen. Het is een boek vol grote en kleine verhalen die de gloriedagen van de verdwenen clubs opnieuw tot leven wekken. Het beschrijft hun sportieve successen in woorden, foto's en statistieken en hun betekenis destijds voor de stad en de streek waarin ze geworteld waren. Maar vooral gaat het over de pijn en het gemis in de harten van de mensen die ooit zo innig met deze clubs verbonden waren.
Recensie:
Dit boek begint waar '50 jaar betaald voetbal' van Matty Verkamman en Frans van den Nieuwenhof ophoudt. Martijn Schwillens richt zich op de persoonlijke verhalen van clubarchivarissen, oud-spelers/bestuurders en supporters over de liefde voor hun club. Deze club mag dan wel verdwenen zijn uit het profvoetbal, vergeten zijn ze zeker niet. Van de 107 clubs die ooit betaald voetbal hebben gespeeld, worden er 19 behandeld. Van deze 19 clubs heeft alleen AGOVV een nieuwe start gemaakt. Andere verenigingen zijn onder andere Be Quick Groningen, SC Drente, SC Enschede, FC Wageningen, DOS, KFC, DWS, Xerxes, VC Vlissingen en Fortuna '54. Waarom en hoe de auteur tot deze keuze is gekomen, wordt niet duidelijk. Hij had ook makkelijk kunnen kiezen voor andere verenigingen, of zitten er nog enkele delen aan te komen? Een en ander gaat vergezeld van oude krantenartikelen, (vergeelde) foto's en brieven. Om een en ander authentiek te laten lijken zijn er hier en daar enkele overbodige scans van kringen van koffiebekertjes gemaakt.
(Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Verdwenen maar niet vergeten
Verdwenen maar niet vergeten
Martijn Schwillens


 
Het Surinaamse legioen door Humberto Tan
Surinaamse voetballers in de eredivisie 1954-2000 
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Paperback | 243 Pagina's | Uitgeverij Conserve | 2000
ISBN: 9054291028
Beschrijving:
Frank Rijkaard, Edgar David, Ruud Gullit, maar ook Humphrey Mijnals, Michel Kruin en Erwin Sparendam. Voetballers met een Surinaamse achtergrond uit het heden en verleden. Eind jaren vijftig haalde ploegen uit de eredivisie, vaak op advies van een dominee, ongezien spelers uit Suriname. Het grootste deel van de jongste generatie is in Nederland geboren en niet meer weg te denken bij topclubs uit binnen- en buitenland. Dit boeiende boek schetst een portret in woord en beeld van de Surinaamse voetballer in de Nederlandse eredivisie tussen 1954 en 2000. Een geschiedenis over teleurstellingen, onbegrip maar natuurlijk ook triomfen
Humberto Tan (Paramaribo, 1965) is presentator bij NOS Studio Sport. Het Surinaamse legioen - Surinaamse voetballers in de Nederlandse eredivisie van 1954-2000 is zijn debuut.
Mening klant bol.com:
Dit boek is een topper! Opgegroeid met de Ek'88 Suri's en de Kabel, had ik geen flauw benul van hun voorgangers in de vaderlandse voetballerij. Spelers als de gebroeders Mijnals, Kruin, of van later datum Zondervan. Humberto Tan heeft een zeer compleet beeld neergeschreven over het Surinaamse voetbal (in Nl.). Opmerkelijke passages zijn de Slm-ramp en de verhandelingen over discriminatie, deze zijn zeer zuiver weergegeven. Wat ik extra leuk vond aan het boek is de bijlage met palmaressen van alle Surinaamse spelers die ooit actief zijn geweest in de eredivisie. Humberto, bedankt!
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het Surinaamse legioen
Het Surinaamse legioen
Humberto Tan


 
Ooggetuigen / Voetbal door H. Hornb
Hardcover | 65 Pagina's | Memphis Belle B.V. | 2004
ISBN: 9045900696
Beschrijving:
Dit boek is een originele en verrassend nieuwe voetbalgids. Het bevat prachtige kleurenfoto's van voetballers in actie, uitrustingen, materiaal en souvenirs die een uniek beeld geven van 'the beautiful game' en de mensen die voetbal groot maken.
Recensie:
In dit deel uit de serie Ooggetuigen worden feiten verteld over voetbal. Volgens het bij de serie passende stramien wordt per hoofdstuk (twee naast elkaar liggende bladzijden) aandacht besteed aan onderdelen als de geschiedenis, het veld, de scheidsrechter, supporters enz. Ieder hoofdstuk heeft een inleiding in een normaal lettertype, waarna verdere informatie wordt gegeven in een klein lettertype, meestal aan de hand van foto's of tekeningen in kleur. De teksten zijn wat stijf en lang niet altijd kindvriendelijk. De doelgroep zal echter al voldoende van het onderwerp afweten om de informatie toch te begrijpen. Er staat niet veel nieuws in deze uitgave, maar het prettige is dat alles per onderdeel beschreven wordt en de voorbeelden redelijk actueel en internationaal zijn. Het boek is prachtig en aantrekkelijk uitgevoerd. Met register; achterin enkele bladzijden voor eigen notities. Voor bovenbouw basisschool en lagere klassen voortgezet onderwijs.
(Biblion recensie, Redactie)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Ooggetuigen / Voetbal
Ooggetuigen Voetbal
Hugh Hornby 

Voetbal door Clive Gifford
tactiek - vaardigheden - geschiedenis - spelers
Hardcover | 96 Pagina's | Gottmer/H.J.W. Becht | Gottmer Uitgevers Groep b.v. | 2004
ISBN: 9025734669
Recensie:
In dit prachtig verzorgde boek worden diverse facetten van de voetbalsport behandeld: geschiedenis, vaardigheden, posities, standaardsituaties, tactiek, profvoetbal etc. Ieder hoofdstuk bevat korte, maar goed te lezen stukjes tekst. Deze worden ondersteund door kleurenfoto's van actuele clubs, spelers, scheidsrechters en spelsituaties. Ook worden aan de hand van animatiebeelden voorbeelden gegeven van bepaalde situaties. Juist deze moderne uitvoering zorgt voor een fris geheel waarvan de doelgroep zeker zal genieten. Met een uitgebreid trefwoordenregister, een hoofdstuk met feiten en cijfers, overzicht van websites en een inhoudsopgave. Tussen de vele boeken die inmiddels verschenen zijn over deze populaire sport, valt dit boek zeker in positieve zin op. Op de voorkant zijn o.a. de sterspelers Beckham en Van Nistelrooy van Manchester United te herkennen. Vanaf ca. 12 jaar
(Biblion recensie, Mac Steenaart)
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Voetbal
Voetbal
Clive Gifford


 
Een seizoen met Hellas Verona door Tim Parks
Italianen en voetbal 
Paperback | 495 Pagina's | Arbeiderspers | 2002
ISBN: 9029536411
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
Is Italië een eenheid of een losse verbintenis tussen elkaar bevechtende staten? Is voetbal een sport of een slecht vermomde voortzetting van eeuwenoude vijandschappen? Na twintig jaar in il bel paese te hebben gewoond gaat Tim Parks op pad om de lotgevallen van voetbalclub Hellas Verona te volgen, om een heel ander soort bezoek te brengen aan enkele van de mooiste steden ter wereld en om een frisse kijk te krijgen op het samenraapsel van eigenschappen dat het nationale karakter vormt.
Parks reist met de spelers en de fans van Udine naar Catania, van het San Siro naar het Olimpico. De club moet zoals altijd vechten voor een plaats in de serie A; de fans worden, zoals altijd, beschuldigd van hufterig en vulgair gedrag, van racisme en geweld. Het is een verkiezingsjaar en er spelen politieke kwesties mee. De politie gedraagt zich twijfelachtig, de reizen zijn lang en zwaar, de beslissingen van de scheidsrechters zijn onvergeeflijk, de anekdotes hilarisch. En ondertussen groeit bij Tim Parks het gevoel dat voetbal in een wereld zonder idealen en religie een nieuwe en ironische manier is om iets van gemeenschapszin en heiligenverering te vinden.
Dit boek combineert de suspense van een thriller met de geneugten van reisliteratuur en de prikkeling van een diepgravende analyse van de volstrekt maffe wijze waarop een land als Italië zichzelf vermaakt. Aan het eind van de rit ben je er als lezer van overtuigd dat er geen grens bestaat tussen het gewone leven en voetbal.
Mening klant bol.com:
Dit kun je tien keer lezen.
Ik heb hem nu al vier keer in een ruk uitgelezen sinds 2002, maar heb inmiddels de Engels editie aangeschaft, want deze vertaling is inderdaad zeer matig. De eerste 80 pagina's zijn prima, daarna wordt het met de missers, anglicismen steeds erger. Ik zie geen Nederlandse zinsbouw, je leest het Engels er dwars doorheen, dus Arbeiderspers, doe er wat aan of kom niet meer met vertalingen. Stelletje amateurs.
Mening klant bol.com:
Schitterend.
Elk ander woord is er een te veel voor dit geweldige boek.
Mening klant bol.com:
Absolute aanrader.
Bijna 500 pagina's maar in de spreekwoordelijke ruk uitgelezen. Ik ben nu, na 1,5 jaar het boek aan het herlezen en vind er steeds nieuwigheden in. Zeer herkenbaar. Ook een aanrader voor Italië-liefhebbende niet-voetbalfans.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Een seizoen met Hellas Verona
Een seizoen met Hellas Verona
Tim Parks


 
Zonder een doel kun je niet scoren door M. Schots
de mooiste, domste, grappigste en intelligentste uitspraken over voetbal 
Paperback | 154 Pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | 2005
ISBN: 9022989739
Beschrijving:
Voetbal wordt waarschijnlijk net zo veel becommentarieerd als gespeeld. Of zelfs nog meer: voor de wedstrijd, tijdens de wedstrijd en na de wedstrijd. Op het veld, buiten het veld, in de huiskamer en in de kroeg. Door spelers, trainers, journalisten, voorzitters en alle anderen die er verstand van denken te hebben. Voor hen is er nu Zonder een doel kun je niet scoren, een bundel met de mooiste, domste, grappigste en intelligentste uitspraken over het 'spelletje'.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Zonder een doel kun je niet scoren
Zonder een doel kun je niet scoren
Mik Schots
 

 

Alles voor Oranje! door Ruud Verdonck
Nederland, een beetje Belgie, maar vooral het EK voetbal 2000 
Paperback | 221 Pagina's | Prom, De | 2000
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend/goed
ISBN: 9068016792
Recensie:
De auteur (1946) is als columnist werkzaam bij het dagblad Trouw, waar hij begon als sportjournalist, maar de laatste jaren meer over de ontwikkelingen in de media schrijft. Deze roman speelt zich af in de zeer nabije toekomst, namelijk tijdens de Europese kampioenschappen voetbal in Nederland en België (juni 2000). Het boek gaat nauwelijks over voetbal, maar meer over de krankzinnigheden rond het voetbal, die zelfs de liefhebbers van deze sport langzamerhand het plezier in het spel doen vergaan (vercommercialisering, de hooligan-acties etc.). 'Alles voor Oranje' is een scherpe satire geworden op bovengenoemde verschijnselen, geschreven door een teleurgestelde sportliefhebber, misschien ook bedoeld om een bewustwordingsproces op gang te brengen. Kleine druk. Op het omslag een Oranje-supporter.
(Biblion recensie, A. Kuipers)
Mening klant bol.com:
Zalig om te lezen.
Het EK2000 ligt al ver achter ons, maar toch is dit boek nu nog het lezen waard. Ik vind het een echte aanrader!
Mening klant bol.com:
Eindelijk een boek dat over voetbal gaat maar ook weer niet over het spel. Dus leesbaar voor niet voetballiefhebbers. Vrolijk en scherp, geeft het een indruk van achter de coulissen van de organisatie van het EK. Een profetische blik is wat te zwaar aangezet maar Verdonck heeft het boek geschreven voordat het EK is gespeeld en het lijkt erop dat hij op meerdere punten zijn gelijk zal binnehalen. Een stad droogleggen ? Het komt in Alles voor oranje voor, de manier waarop de holligans tegemoet worden getreden ? Het komt in het boek voor en wordt nu door de werkelijkheid 'nagespeeld'. De mogelijke ontwikkelingen bij een uit de hand lopend mooi voetbaltoernooi en nog eens spits geschreven maken het tot een leuk boek. Het leest lekker weg en als je herhaaldelijk in de lach schiet, dan is dit boek een aanrader volgens mij.
Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Alles voor Oranje!
Alles voor Oranje!
Ruud Verdonck
 

 

Het Voetbalboek  N. Holt en G. Lloyd
400 hoogtepunten uit de geschiedenis van de voetbalsport
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Paperback | 768 Pagina's | Uitgeverij Thoth | 2005
ISBN: 906868387X
Beschrijving:
Het Voetbalboek geeft een nuchtere kijk op een sport die altijd goed is voor verhitte discussies. Met zijn bespreking van het nationale en internationale voetbal dringt dit boek door tot de kern van alle glorieuze en rampzalige voetbalmomenten. Het gaat uitvoerig in op beslissende tactische en technische veranderingen van het spel, zoals de ontwikkeling van het totaalvoetbal in Nederland.
Naast de informatieve teksten over legendarische spelers en trainers, bespreekt dit boek ook een groot aantal belangrijke wedstrijden uit de geschiedenis van het voetbal. Het presenteert droomelftallen van veel clubs en landen. En het heeft oog voor het feit dat voetbal meer is dan de gebeurtenissen op het veld. Hoe zit het met de geldschieters, de commentatoren, de supporters? En hoe zit het met de donkere kanten van de sport: geweld, alcoholisme, racisme?
Dankzij de alfabetische opzet van dit boek worden de meest uiteenlopende onderwerpen op een over-zichtelijke wijze besproken. Elke tekst roept welbekende feiten in herinnering en biedt een overvloed aan nieuwe informatie; en elk onderwerp wordt met een dynamische foto tot leven gewekt.
Mening klant bol.com:
Schat aan informatie
Een prachtig boek dat een must voor de voetballiefhebber is. Alle helden uit het verleden worden toegelicht, de belangrijkste stadions besproken en de grootste teams passeren de revue. Behoorlijk Brits georiënteerd, maar daar ligt dan ook de bakermat van het spelletje.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Het Voetbalboek
Het Voetbalboek
N. Holt
     
1974 Wij waren de besten  door A. Kok
Paperback | 367 Pagina's | De Bezige Bij | 2004
ISBN: 9060054881
Recensie:
Waren wij de besten? Auke Kok heeft gedegen feitenonderzoek gedaan naar de handel en wandel van het Nederlands elftal tijdens het WK voetbal van 1974 in West-Duitsland. Hij heeft gesproken met enkele spelers, de arts, de kok, journalisten en zelfs politici. In ruim 350 pagina's ontstaat een beeld van een team dat binnen een maand de hele wereld in extase bracht, maar uiteindelijk ten onder ging aan een te grote druk. Het is het eerste internationale toernooi waaraan Nederland weer mee doet sinds 1938. De verwachting vooraf was niet groot, maar het is een toernooi geworden dat in het collectieve geheugen van de Nederlanders ligt verankerd. Het totaalvoetbal werd door Oranje geintroduceerd. Aan de orde komen onder andere de verveling, de vermoeienissen en natuurlijk het zwembadincident. Zoals Kok laat zien, was het bijna onmogelijk dat Oranje van West-Duitsland zou winnen. Grootste fout, volgens de analyse van de auteur, was de slechte voorbereiding op West-Duitsland. Hij doorbreekt de mythe dat Oranje onterecht verloor in de finale van de West-Duitsers. Ja, wij waren de besten ... tot de finale. Met enkele katernen foto's.
(Biblion recensie, Erwin Tuinstra)
  Bestel online
Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!


1974 Wij waren de besten
1974
Wij waren de besten
Auke Kok
 

 

   
De 10 door R. Barth & G. di Grazia
legendarische spitsen
Paperback | Tirion Sport | 2004
ISBN: 9043906751
Beschrijving:
De 10 is een ware lofzang op oogstrelend voetbal enb de kunst van spelopbouw, doorbraak enzovoorts. Auteurs Di Grazia en Barth doorgronden daarnaast hoe de mythe van rugnummer 10 ontstond en welke grote wedstrijden door deze spelmaker beslist werden. Ook beschrijven ze de 'nummers 10' die geen 10 op hun shirt hadden - van Di Stefano tot Cruijff.
Recensie:
De auteur weet op meeslepende wijze een beeld te schetsen van legendarische nummer 10 (spelverdeler) voetballers. Bekende voetbalgrootheden als Pele, Maradona, Platini, Zidane, Totti, Bergkamp, en Rivaldo passeren de revue, waarbij hun onnavolgbare en soms bovenaardse talenten in prachtige bewoordingen worden beschreven. Veelal hebben hun voetbalhoogstandjes een cruciale rol gespeeld in voor hun club of land belangrijke wedstrijden, waardoor de echte voetballiefhebbers ze niet makkelijk zullen vergeten. Een prettig leesbaar boekje dat de karakters en specifieke eigenschappen van spelers van toen en nu goed weet duidelijk te maken. Ook worden beslissende momenten uit de nationale en internationale voetbalgeschiedenis nog weer eens in herinnering gebracht. Voor voetbaltrainers, spelers en voetballiefhebbers zeker de moeite waard om te lezen.
(Biblion recensie, B.N. Swienink)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De 10
De 10
R. Barth
     
De Strafschop door Vergouw & Gyuri Vergouw
zoektocht naar de ultieme penalty
Paperback | 167 Pagina's | Reed business information | 2003
ISBN: 9035226763
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
Wat is het recept voor de ultieme strafschop? Waarop moet een speler bij het nemen van een strafschop letten? Moet een keeper wachten met zijn reactie of gokken op een hoek? Is het een voordeel om met strafschoppenseries (shoot-outs) te beginnen? Het zijn vragen waarop gerenommeerde Nederlandse coaches geen antwoord hebben. Zij blijven volharden dat strafschoppenseries 'loterijen' zijn. Toch verliezen juist Nederlandse teams keer op keer belangrijke wedstrijden na shoot-outs. Waarom behoren juist de Nederlandse spelers wereldwijd tot de slechtste strafschoppennemers?
Recensie:
Het Nederlands elftal lijkt de adviezen uit dit boek, waarvan in 2000 de eerste druk verscheen, ter harte genomen te hebben bij de EK in Portugal waarbij Nederland het trauma van de strafschoppen van zich afschudde en Zweden hierbij versloeg. In deze tweede druk is deze strafschoppenreeks opgenomen. De auteur, managementdeskundige, voetballiefhebber en geobsedeerd door het fenomeen strafschop, gaat in op de verschillende facetten van dit onderdeel van het voetbalspel. Op basis van wetenschappelijk onderzoek, interviews, vakliteratuur en statistische gegevens zijn praktische tips voor spelers, keepers en coaches geformuleerd. Vele grote namen uit het voetbal zijn daarvoor geconsulteerd. Op de strafschop kan zowel technisch als mentaal prima worden getraind. Strafschoppen nemen is dus zeker geen loterij. Van jeugdspeler tot topcoach, voor ieder die in Nederland in de praktijk op een voetbalveld staat, is deze plezierig leesbare studie absoluuut verplichte vakliteratuur. Uit het bronnenoverzicht blijkt dat er over strafschoppen overigens al heel wat literatuur bestaat. Deze druk is verder o.a. uitgebreid met aandacht voor de 'Schwalbe' en een hoofdstuk over de scheidsrechter.
(Biblion recensie, Redactie)
Mening klant bol.com:
Een must voor iedereen die het geheim van de pingel wil weten, na het lezen van dit boek is de strafschop niet meer te missen.
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

De Strafschop
De Strafschop
Gyuri Vergouw
     
Penalty ! door Henri van der Steen
het trauma van Oranje 
Paperback | 160 Pagina's | Tirion Sport | 2004
ISBN: 9043906077
Beschrijving:
Johan Cruijff: 'De penalty lijkt makkelijk, daarom is-ie zo moeilijk.' Nederlands bekendste voetballer was zelf geen specialist. Ons land heeft op zijn zachtst gezegd sowieso nooit uitgeblonken in het strafschoppen nemen. Vier keer achter elkaar vloog Oranje er op grote toernooien uit na een verloren serie penalty¿s. Henri van der Steen onderzocht de Nederlandse onkunde om vanaf elf meter een bal tegen het net te trappen. Daarvoor sprak hij met trainers, keepers en tientallen spelers, onder wie Van Nistelrooij, Van Hooijdonk, Kluivert, Overmars, Van Bommel, Seedorf, Van der Vaart, Stam, Neeskens en Rensenbrink. Hij analyseerde verder de strafschoppen uit de Oranje-geschiedenis en deed iets ongebruikelijks: hij ging zelf penalty¿s trappen, met de specialist ter plekke. Zo legde hij ondermeer bij Ajax, Feyenoord, PSV en AZ de bal op de stip. Het resultaat is een bescheiden, maar pikante tip voor Dick Advocaat, voor als Oranje nog eens verzeild raakt in een strafschoppenserie...
Recensie:
Dit boek van voetbaljournalist Van der Steen komt eigenlijk te laat. Het Nederlands voetbalelftal heeft immers op het recente EK het trauma van de gemiste strafschoppen uitgewist met winst op Zweden in de kwartfinale. In het verleden ging het echter vaak mis en Van der Steen onderzoekt die onkunde. Hij sprak met spelers, keepers en trainers van Oranje. Aan zijn analyses voegde hij ook zelfgenomen penalty's en de meningen van clubspecialisten toe. Het beeld dat ontstaat is, dat een strafschop onder grote druk, op een cruciaal moment, met duizenden toeschouwers, iets geheel anders is dan de simpele trap van 11 meter op het oefenveld. Duidelijk wordt echter ook dat ook daarop geoefend kan worden teneinde zekerheid op te bouwen. Niettemin blijft succes niet gegarandeerd. In het cijfergedeelte worden alle strafschoppen voor en tegen Oranje sedert 1905 gepresenteerd. In 2000 verscheen 'De strafschop' van G. Vergouw. Aan die grondige analyse van toen voegt dit boek eigenlijk niet veel nieuws toe.
(Biblion recensie, Henk Ewoldt)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Penalty !
Penalty !
Henri van der Steen


 
   
Vijfentwintig jaar topvoetbal door F. Colin
Hardcover | 320 Pagina's | Houtekiet | 2004
ISBN: 9052407541
Recensie:
De auteur is een van de belangrijkste Belgische voetbaljournalisten. Al 25 jaar volgt hij alle grote gebeurtenissen in het nationale en internationale voetbal. Hij doet dat alert, scherp en soms keihard en is er gehaat en geliefd door geworden. In dit boek zijn de meest dramatische, hilarische, ontroerendste, belangrijkste en mooiste momenten uit zijn loopbaan gebundeld en in een bredere context geplaatst. Zijn ervaringen en bevindingen geven een beeld van evolutie van de sport en de auteur zelf. De inhoud gaat over geld, voetbalbonden, spelers, trainers, supporters, wedstrijden, transfers, ruzies enz. Als een rode draad loopt verwondering en verbazing heen door de geselecteerde bijdragen uit 25 jaar dagbladjournalistiek. De omvangrijke bundel biedt afwisseling en kwaliteit en bevat ook voor Nederlandse voetballiefhebbers aardige bijdragen, met name als het gaat om sleutelmomenten of legendarische figuren uit het topvoetbal.
(Biblion recensie, Henk Ewoldt)
  Bestel online

Bestel hier dit boek
op de site van
Bol.com!

Vijfentwintig jaar topvoetbal
Vijfentwintig jaar topvoetbal
F. Colin
 
 
Start: augustus 2005 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020